AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: PACKAGING
Liczba odnalezionych rekordów: 1



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/1
Nr opisu: 0000036481
Autorzy: Paweł Sobczak, Wioletta Żukiewicz-Sobczak, Daniel Tokarski, Izabela Adamowicz-Łogwińska.
Tytuł pracy: Metody pakowania mięsa i wyrobów mięsnych
Tytuł równoległy: Methods of packing meat and meat products
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2018, nr 9, s. 24--28
p-ISSN: 0367-4916
e-ISSN: 2449-9536

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 7.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: opakowanie ; opakowanie aktywne ; MAP ; pakowanie próżniowe
Słowa kluczowe ang.: packaging ; active packaging ; MAP ; vacuum packaging
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
Streszczenie: Dobór metody i rodzaju opakowania w przemyśle mięsnym ma szczególne znaczenie ze względów nie tylko na termin przydatności do spożycia, ale również atrakcyjność produktu pod względem wizualnym. Zastosowane materiały opakowaniowe muszą spełniać ściśle określone regulacje prawne pod względem kontaktu materiałów opakowaniowych z żywnością oraz posiadać odpowiednie właściwości wytrzymałościowe. Zastosowanie odpowiedniej metody pozostaje w rękach producentów wyrobów mięsnych. Do najpopularniejszych metod należy zaliczyć pakowanie próżniowe, pakowanie MAP oraz stosowanie tzw. opakowań aktywnych.
Streszczenie: The selection of the method and type of packaging in the meat industry is of special importance due for reasons not only of the shelf life, but also the visually attractiveness of the product. The packaging materials used must meet strictly defined legal regulations regarding the contact of packaging materials with food as well as have appropriate strength properties. The application of the appropriate method remains in the hands of meat producers. The most popular methods include vacuum packaging, MAP packaging and the use of active packaging.

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB