AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: PROBIOTICS
Liczba odnalezionych rekordów: 2



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/2
Nr opisu: 0000044766
Autorzy: Katarzyna Jakimiuk, Małgorzata Tokarska-Rodak.
Tytuł pracy: Analysis of knowledge on probiotics among adults living in the Biała Podlaska County (Lublin Voivodship)
Tytuł równoległy: Analiza wiedzy dotyczącej probiotyków wśród dorosłych mieszkańców powiatu bialskiego (woj. lubelskie)
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2022, Vol. 16, issue 4, p. 312--322
p-ISSN: 2353-6942
e-ISSN: 2354-0265

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Wskaźnik Impact Factor ISI: 0.400
Punktacja ministerstwa: 20.000
Słowa kluczowe: mikrobiota ; prebiotyki ; probiotyki ; synbiotyki ; zdrowie
Słowa kluczowe ang.: health ; microbiota ; prebiotics ; probiotics ; synbiotics
https://www.termedia.pl/ANALYSIS-OF-KNOWLEDGE-ON-PROBIOTICS-AMONG-ADULTS-LIVING-IN-THE-BIALA-PODLASKA-COUNTY-LUBLIN-VOIVODSHIP-,99,48008,0,1.html
DOI: 10.5114/hpc.2022.120360
Streszczenie: Background Lactic acid bacteria of the Lactobacillus and Bifidobacterium genera are mainly used as probiotics. Their effect on the human organism is multidirectional, hence they are used both in prevention and treatment of many disease entities. The aim of the study was to analyze the level of knowledge about probiotics among adult residents of the city of Biała Podlaska and Biała Podlaska County (Lublin voivodeship, Poland). Material and methods: The survey was conducted among 116 adults meeting the criterion of place of residence. An original survey questionnaire was used as a research tool. Results: The majority of the respondents knew the definition of probiotics; food products which are their source were also correctly indicated. Probiotics were most commonly used during antibiotic therapy, with dietary supplements being the preferred form of probiotic use. The overwhelming majority of the respondents believe that probiotics have a positive impact on the human body, mainly through their effect on intestinal regulation. No one indicated that probiotics could have a negative effect on health. More than half of the respondents also know what prebiotics are and only a few use synbiotics. Conclusions: The vast majority of the adults participating in the survey use probiotics, know their beneficial effects on the human body, and are familiar with their natural dietary sources. Knowledge of the negative effects of probiotic supplementation and the use of prebiotics and synbiotics is less widespread; therefore, it is important to strive to continuously raise public awareness of these issues by undertaking educational and informational activities.
Streszczenie: Wprowadzenie: Jako probiotyki stosowane są głównie bakterie wytwarzające kwas mlekowy z rodzajów Lactobacillus i Bifidobacterium. Ich działanie na organizm człowieka jest wielokierunkowe, stąd też znajdują one zastosowanie zarówno w profilaktyce, jak i w leczeniu wielu jednostek chorobowych. Celem pracy była analiza poziomu wiedzy na temat probiotyków wśród dorosłych mieszkańców miasta Biała Podlaska i powiatu bialskiego (woj. lubelskie). Materiał i metody: Badania ankietowe przeprowadzono wśród 116 dorosłych osób, spełniających kryterium, jakim było miejsce zamieszkania. Jako narzędzie badawcze zastosowano autorski kwestionariusz ankiety. Wyniki: Większość respondentów znała definicję probiotyków, trafnie wskazywano również produkty spożywcze będące ich źródłem. Najczęściej sięgano po probiotyki przy antybiotykoterapii, przy czym preferowaną formą stosowania probiotyków były suplementy diety. Przeważająca większość respondentów uważa, że probiotyki mają pozytywny wpływ na organizm człowieka, głównie poprzez wpływ na regulację pracy jelit. Nikt nie wskazał na możliwość negatywnego działania probiotyków na zdrowie. Ponad połowa badanych wie także czym są prebiotyki, a tylko nieliczni stosują synbiotyki. Wnioski: Zdecydowana większość osób dorosłych biorących udział w badaniu stosuje probiotyki, zna ich korzystny wpływ na organizm człowieka, jak również zna ich naturalne źródła pokarmowe. Wiedza na temat ujemnych skutków suplementacji probiotyków oraz stosowania prebiotyków i synbiotyków jest mniej powszechna dlatego ważne jest dążenie do ciągłego podnoszenia świadomości społecznej w tym zakresie poprzez podejmowanie działań edukacyjno-informacyjnych.

2/2
Nr opisu: 0000041205
Autorzy: Karolina Kaźmierczak-Siedlecka, Agnieszka Daca, Marcin Folwarski, Wojciech Makarewicz, Anna Lebiedzińska.
Tytuł pracy: Immunonutritional support as an important part of multidisciplinarny anti-cancer therapy
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2020, Vol. 45, issue 4, p. 454--460
p-ISSN: 1426-3912
e-ISSN: 1644-4124

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 70.000
Słowa kluczowe ang.: cancer ; probiotics ; glutamine ; omega-3 fatty acids ; immunonutrition ; arginine ; nucleotides
https://www.termedia.pl/Immunonutritional-support-as-an-important-part-of-multidisciplinary-anti-cancer-therapy,10,43195,0,1.html
DOI: 10.5114/ceji.2020.103339
Streszczenie: Immunonutrition is one of the most important parts of nutritional treatment in patients with cancer. There are studies which confirm positive effects of using immunonutrition (arginine, glutamine, omega-3 fatty acids, nucleotides, pre- and probiotics) among others on the reduction of the pro-inflammatory cytokines concentrations, shortening of the hospital stay and improvement of the nutritional status. Arginine takes part not only in wound healing process, but also it improves body's immunity and reduces the incidence of infections. Glutamine reduces the incidence of acute grade 2 and 3 esophagitis and improves quality of life of gastric cancer patients. Omega 3-fatty acids have the ability to inhibit the activity of NF-κB. They also reduce the symptoms of graft-versus-host disease in patients undergoing hematopoietic cell transplantation. Nucleotides support the regeneration of intestinal villi. Probiotics play many roles, mainly inhibit the process of carcinogenesis, reduce the incidence of diarrhea and modify intestinal microbiome. However, there are studies indicating the lack of advantages of using immunonutrition compared to standard nutrition. Currently, there is no clear evidence for the use of formulae enriched with immunonutrients versus standard oral nutritional supplements exclusively in the preoperative period. This review summarizes the current knowledge about the role of immunonutrition in supporting treatment of cancer diseases.

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB