AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: SOYBEAN
Liczba odnalezionych rekordów: 2



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/2
Nr opisu: 0000038111
Autorzy: Paweł Sobczak, Kazimierz Zawiślak, Marian Panasiewicz, Jan Mazur, Sławomir Kocira, Wioletta Żukiewicz-Sobczak.
Tytuł pracy: Impact of heat treatment on the hardness and content of anti-nutritious substances in soybean seeds
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2018, Vol. 10, nr (5), p. 46--52
p-ISSN: 2066-6845
e-ISSN: 2344-5459

Uwagi: Numer specjalny (special issue - BEMS 2018 Conference), ukazał się w X 2019 r.
Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie zagranicznym
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w innym czasopiśmie naukowym
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 15.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe ang.: micronization ; roasting ; soybean ; hardness ; urease
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
Inne bazy podające opis:
  • WoS
  • Scopus

    http://chimie-biologie.ubm.ro/carpathian_journal/Vol_10(5)_2018.pdf
    Streszczenie: Soybean has a high content of anti-nutritious substances and, therefore, it should be subject to heat treatment in order to reduce harmful compounds and to increase its digestibility. Soybean seeds are used in animal nutrition as a component of compound fodder, and in dietetic food as a substitute for meat. In recent years, various soybean-based dishes gained on popularity. The process of high-intensity infrared processing (micronization) in 50 seconds raises the temperature of the raw material to 90°C. At this temperature starch gelatinization takes place, thanks to which the digestibility of seeds raises. Most often, in the production of fodder and soybean-based food, after heat treatment the reduction of average diameter or flaking process is implemented for which hardness, fragility, and seeds moisture content are among important parameters. In the present study the research was carried out on the impact of heat treatment, i.e. micronization and roasting, on soybean seeds hardness and content of anti-nutritious substances.

    2/2
    Nr opisu: 0000031365
    Autorzy: Paweł Sobczak, Kazimierz Zawiślak, Marta Kozak, Jacek Mazur, Marian Panasiewicz, Zbigniew Kobus, Wioletta Żukiewicz-Sobczak.
    Tytuł pracy: Extrusion of cereals with admixture of soya bean grains from traditional crops
    Tytuł całości: W: Farm Machinery and Processes Management in Sustainable Agriculture, 7th International Scientific Symposium / ed. by Bruno Huyghebaert, Edmund Lorencowicz and Jacek Uziak
    Miejsce wydania: Amsterdam
    Wydawca: Elsevier B.V.
    Rok wydania: 2015
    Seria: Agriculture and Agricultural Science Procedia, 2210-7843, Vol. 7
    Strony zajęte przez pracę: S. 236-240
    Charakterystyka formalna: referat w materiałach pokonferencyjnych zagranicznych
    Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
    Charakterystyka wg MNiSW: publikacja w recenzowanych mat. konf. międzynar. uwzględnionej w WoS
    Język publikacji: ENG
    Punktacja ministerstwa: 15.000
    Praca recenzowana
    Słowa kluczowe: ziarna soi ; proces wytłaczania ; uprawa tradycyjna ; uprawa roślin
    Słowa kluczowe ang.: soybean ; extrusion process ; traditional crops
    Uwaga: Kopia dostępna w Dziale Gromadzenia, Opracowania i Kontroli Zbiorów Biblioteki PSW.
    Inne bazy podające opis:
  • WoS

    http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2210784315300334
    DOI: 10.1016/j.aaspro.2015.12.033
    Streszczenie: The paper presents characteristics of mixtures of soya bean extrusion process with wheat and corn and soya beans' meals with these cereals. On the Polish market, soybeans come mostly from traditional crops, for this reason its cultivation is much more expensive than soybeans derived from GM crops. Refuse soybean contains a large amount of fat that can be used as an additive enriching animal feed fat. It is however essential first soybeans processing. The extrusion process is one of the processing method refused soybean or whole soybeans as a component in extruded blends. The study used with isolated hulled and unhulled soybeans. From the analysis of the results obtained for the extrudates of mixtures with wheat and corn with addition of soya bean grains, it can be concluded that both the cutting strength and the hardness of the extrudates was higher in the case of corn compound. The greatest ratio of expansion was achieved for the extrudates of wheat and unhulled soya bean compound. The highest hardness was obtained by subjecting to extrusion a mixture of unhulled soya bean meal with corn, while introducing meal of hulled soya bean resulted in extrudates with about 70% lower hardness.

      Wyświetl ponownie stosując format:
  • Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB