AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: STIMULANT COMPOUNDS
Liczba odnalezionych rekordów: 1



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/1
Nr opisu: 0000035494
Autorzy: Wioletta Żukiewicz-Sobczak, Paweł Sobczak, Marta Siłuch, Marcin Weiner, Ewa Teresa Pawłowicz-Sosnowska, Paulina Wojtyła-Buciora, Jarosław Chmielewski, Ilona Żeber-Dzikowska, Barbara Gworek, Jerzy Zagórski.
Tytuł pracy: Analiza składu chemicznego napojów energetycznych w zakresie związków pobudzających i wypełniających
Tytuł równoległy: Analysis of the chemical composition of energy drinks for contents of stimulant and filling compounds
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2018, Vol. 97, nr 4, s. 560--564
p-ISSN: 0033-2496
e-ISSN: 2449-9951

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Wskaźnik Impact Factor ISI: 0.428
Punktacja ministerstwa: 15.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: napoje energetyczne ; związki pobudzające ; związki wypełniające ; skład chemiczny
Słowa kluczowe ang.: energy drinks ; stimulant compounds ; filling compounds ; chemical composition
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii
Inne bazy podające opis:
  • WoS

    DOI: 10.15199/62.2018.4.9
    Streszczenie: Twenty-five com. energy drinks were analyzed for contents of caffeine, sugar and sweeteners (aspartame, saccharin), B6, B8 and B12 vitamins and preservative (BzONa) by high performance liq. chromatog. Caffeine was identified in 23 drinks and its content was 0-37.16 mg/100 mL of drink. The sugars were detected in 20 samples, while aspartame and saccharin in 2 samples in concns. of 141.9 and 100.03 ěg/mL, resp. The concn. of BzONa was below the detection limit of the method used.
    Streszczenie: Przebadano 25 napojów energetycznych pod kątem zawartości w nich kofeiny, tauryny, substancji słodzących, konserwantów i witamin z grupy B. Analizy wykonano techniką wysokosprawnej chromatografii cieczowej. Znajomość składu chemicznego oraz możliwych reakcji między poszczególnymi składnikami tych napojów mogą stanowić podstawę oceny ich wpływu na organizm człowieka.
    Projekt/grant: Analiza zawartości kofeiny, tauryny, słodzików, konserwantów i witamin z grupy B w napojach energetycznych : Fundusz Grantów na Badania Własne / PSW Biała Podlaska, FG.IV.13

      Wyświetl ponownie stosując format:
  • Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB