Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej
Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.
Zapytanie:
SUPPLEMENTATION Liczba odnalezionych rekordów: 3
Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie Streszczenie: Background. Vitamin D occurs in two forms: D2 (ergocalciferol) and D3 (cholecalciferol).Deficiency of vitamin D can lead to rickets in children, while in adults to osteoporosis, depression and multiple sclerosis. The aim of the pilot study was to analyze dietary supplementsin terms of the actual content of vitamin D3. Material and methods. The object of the study was ten random samples of dietary supplements from different manufacturers containing in their composition different values of vitamin D3. The manufacturers included a declaration on the content of vitamin D3 on the packaging. Theactual content of vitamin D3 was determined using high-performance liquid chromatography (HPLC). The content of vitamin D3 was determined based on a standard curve. Sigma Aldrich's Cholecalciferol standard was used. Results. In all the analyzed dietary supplements, the actual content of vitamin D is much lowerthan declared by the manufacturer. The carried-out tests revealed that the content of vitamin D3 in the analyzed supplements varied from 1.02 to 59.56 ľg. In three cases borderline low valuesof vitamin D3 were noted. Furthermore, supplement 6 and 9 contained too low dosage of vitamin D3, to supplement a daily demand of an organism for this vitamin. Conclusions. Controlling the shortage of vitamin D in an organism decreases the risk of occurrence of civilization diseases. The results of pilot studies and other authors prove that this type of research should be continued in a wider scope on various food categories. Streszczenie: Wstęp. Witamina D występuje w dwóch postaciach: D2 (ergokalcyferol) i D3 (cholekalcyferol). Niedobór witaminy D może prowadzić do krzywicy u dzieci, natomiast u dorosłych do osteoporozy, depresji oraz stwardnienia rozsianego. Celem badania pilotażowego była analiza suplementów diety pod kątem rzeczywistej zawartości witaminy D3. Materiał i metody. Obiektem badań było dziesięć losowo wybranych próbek suplementów diety pochodzących od różnych producentów, zawierających w swoim składzie różne wartości witaminy D3. Producenci umieścili na opakowaniu deklarację o zawartości witaminy D3. Rzeczywistą zawartość witaminy D3 określono metodą wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC). Zawartość witaminy D3 oznaczono na podstawie krzywej wzorcowej. Zastosowano standard cholekalcyferolu firmy Sigma Aldrich. Wyniki. We wszystkich analizowanych suplementach diety rzeczywista zawartość witaminy D jest znacznie niższa niż deklarowana przez producenta. Przeprowadzone badania wykazały, że zawartość witaminy D3 w analizowanych suplementach wahała się od 1,02 do 59,56 ľg. W trzech przypadkach stwierdzono granicznie niskie wartości witaminy D3. Ponadto suplementy 6 i 9 zawierały zbyt małą dawkę witaminy D3, aby uzupełnić dzienne zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę. Wnioski. Kontrolowanie niedoboru witaminy D w organizmie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych. Wyniki własnych badań pilotażowych i innych autorów dowodzą, że tego typu badania powinny być kontynuowane w szerszym zakresie w różnych kategoriach żywności.
2/3
Nr opisu: 0000046654 Autorzy: Agnieszka Panasiuk, Konrad Kamil Hozyasz. Tytuł pracy: Knowledge and supplementation of folic acid among female university students in southeastern Poland Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2023, Vol. 15, p. 95--103 p-ISSN: 1803-9588 Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie zagranicznym Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN) Język publikacji: ENG Punktacja ministerstwa: 20.000 Słowa kluczowe ang.: folic acid ; knowledge ; neural tube defects ; prevention ; students ; supplementation https://www.actualgyn.com/en/2023/286 Streszczenie: Objectives: Deficiency of folic acid in periconceptional period is a risk factor of congenital malformations including neural tube defects in offspring. Supplementation with folic acid before conception, covering conception and first weeks of pregnancy is the primary prevention of mentioned disorders. The study evaluates knowledge about folic acid and the effects of its deficiency, as well as supplementation of folic acid among female university students in Poland. Methods: 184 female students from John Paul II University in Biała Podlaska were recruited for this study. The respondents received an anonymous questionnaire with questions about demographics and those regarding knowledge about folic acid and usage of folic acid supplements. Results: Majority of the participants were aware that supplementation of folic acid by women may be recommended (88%). However lower percentage of the respondents demonstrated knowledge about key aspects related to folic acid - their role in neural tube defects prevention (52%), recommended timing and dose of supplementation (42% and 34%, respectively) and green leafy vegetables as a good source of folates in food (55%). Only 34% of respondents knew recommended dosage of folic acid (0.4 mg). Food supplements with folic acid were taking merely by 12% of surveyed women. Higher awareness regarding to folic acid was observed among students of health sciences and participants aged over 30. Conclusion: The knowledge about folic acid and its supplementation rate among female students were insufficient. Therefore, education about benefits, timing and proper dosage of folic acid supplements appears to be indispensable among women of childbearing age.