AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: SUPPLEMENTATION
Liczba odnalezionych rekordów: 3



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/3
Nr opisu: 0000045252
Autorzy: Maciej Domański, Anna Domańska, Wioletta Żukiewicz-Sobczak, Marcin Weiner.
Tytuł pracy: Analysis of vitamin D content in dietary supplements available in the EU
Tytuł równoległy: Analiza zawartości witaminy D w suplementach diety dostepnych w krajach UE
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2023, Vol. 17, issue 1, p. 97--102
p-ISSN: 2353-6942
e-ISSN: 2354-0265

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Wskaźnik Impact Factor ISI: 0.400
Punktacja ministerstwa: 40.000
Słowa kluczowe: niedobór witamin ; suplement diety ; suplementacja ; witamina D
Słowa kluczowe ang.: dietary supplements ; supplementation ; vitamin D ; vitamin deficiency
https://www.termedia.pl/ANALYSIS-OF-VITAMIN-D-CONTENT-IN-DIETARY-SUPPLEMENTS-AVAILABLE-IN-THE-EU,99,49373,0,1.html
DOI: 10.5114/hpc.2022.123203
Streszczenie: Background. Vitamin D occurs in two forms: D2 (ergocalciferol) and D3 (cholecalciferol).Deficiency of vitamin D can lead to rickets in children, while in adults to osteoporosis, depression and multiple sclerosis. The aim of the pilot study was to analyze dietary supplementsin terms of the actual content of vitamin D3. Material and methods. The object of the study was ten random samples of dietary supplements from different manufacturers containing in their composition different values of vitamin D3. The manufacturers included a declaration on the content of vitamin D3 on the packaging. Theactual content of vitamin D3 was determined using high-performance liquid chromatography (HPLC). The content of vitamin D3 was determined based on a standard curve. Sigma Aldrich's Cholecalciferol standard was used. Results. In all the analyzed dietary supplements, the actual content of vitamin D is much lowerthan declared by the manufacturer. The carried-out tests revealed that the content of vitamin D3 in the analyzed supplements varied from 1.02 to 59.56 ľg. In three cases borderline low valuesof vitamin D3 were noted. Furthermore, supplement 6 and 9 contained too low dosage of vitamin D3, to supplement a daily demand of an organism for this vitamin. Conclusions. Controlling the shortage of vitamin D in an organism decreases the risk of occurrence of civilization diseases. The results of pilot studies and other authors prove that this type of research should be continued in a wider scope on various food categories.
Streszczenie: Wstęp. Witamina D występuje w dwóch postaciach: D2 (ergokalcyferol) i D3 (cholekalcyferol). Niedobór witaminy D może prowadzić do krzywicy u dzieci, natomiast u dorosłych do osteoporozy, depresji oraz stwardnienia rozsianego. Celem badania pilotażowego była analiza suplementów diety pod kątem rzeczywistej zawartości witaminy D3. Materiał i metody. Obiektem badań było dziesięć losowo wybranych próbek suplementów diety pochodzących od różnych producentów, zawierających w swoim składzie różne wartości witaminy D3. Producenci umieścili na opakowaniu deklarację o zawartości witaminy D3. Rzeczywistą zawartość witaminy D3 określono metodą wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC). Zawartość witaminy D3 oznaczono na podstawie krzywej wzorcowej. Zastosowano standard cholekalcyferolu firmy Sigma Aldrich. Wyniki. We wszystkich analizowanych suplementach diety rzeczywista zawartość witaminy D jest znacznie niższa niż deklarowana przez producenta. Przeprowadzone badania wykazały, że zawartość witaminy D3 w analizowanych suplementach wahała się od 1,02 do 59,56 ľg. W trzech przypadkach stwierdzono granicznie niskie wartości witaminy D3. Ponadto suplementy 6 i 9 zawierały zbyt małą dawkę witaminy D3, aby uzupełnić dzienne zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę. Wnioski. Kontrolowanie niedoboru witaminy D w organizmie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych. Wyniki własnych badań pilotażowych i innych autorów dowodzą, że tego typu badania powinny być kontynuowane w szerszym zakresie w różnych kategoriach żywności.

2/3
Nr opisu: 0000046654
Autorzy: Agnieszka Panasiuk, Konrad Kamil Hozyasz.
Tytuł pracy: Knowledge and supplementation of folic acid among female university students in southeastern Poland
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2023, Vol. 15, p. 95--103
p-ISSN: 1803-9588

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie zagranicznym
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 20.000
Słowa kluczowe ang.: folic acid ; knowledge ; neural tube defects ; prevention ; students ; supplementation
https://www.actualgyn.com/en/2023/286
Streszczenie: Objectives: Deficiency of folic acid in periconceptional period is a risk factor of congenital malformations including neural tube defects in offspring. Supplementation with folic acid before conception, covering conception and first weeks of pregnancy is the primary prevention of mentioned disorders. The study evaluates knowledge about folic acid and the effects of its deficiency, as well as supplementation of folic acid among female university students in Poland. Methods: 184 female students from John Paul II University in Biała Podlaska were recruited for this study. The respondents received an anonymous questionnaire with questions about demographics and those regarding knowledge about folic acid and usage of folic acid supplements. Results: Majority of the participants were aware that supplementation of folic acid by women may be recommended (88%). However lower percentage of the respondents demonstrated knowledge about key aspects related to folic acid - their role in neural tube defects prevention (52%), recommended timing and dose of supplementation (42% and 34%, respectively) and green leafy vegetables as a good source of folates in food (55%). Only 34% of respondents knew recommended dosage of folic acid (0.4 mg). Food supplements with folic acid were taking merely by 12% of surveyed women. Higher awareness regarding to folic acid was observed among students of health sciences and participants aged over 30. Conclusion: The knowledge about folic acid and its supplementation rate among female students were insufficient. Therefore, education about benefits, timing and proper dosage of folic acid supplements appears to be indispensable among women of childbearing age.

3/3
Nr opisu: 0000028864
Autorzy: Irena Musik, Maria Kozioł-Montewka, Sabina Toś-Luty, Kazimierz Pasternak, Jadwiga Latuszyńska, Małgorzata Tokarska, Małgorzata Kiełczykowska.
Tytuł pracy: Immunomodulatory effect of selensemicarbazides and selenium inorganic compounds, distribution in organs after selenium supplementation
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 1999, V.12, nr 4, s. 369-374
p-ISSN: 0966-0844

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie zagranicznym
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Język publikacji: ENG
Praca recenzowana
Słowa kluczowe ang.: 4-(o-tolio)-selensemicarbazide ; mice ; organ depostition immunological activity ; selenium ; supplementation
Uwaga: Kopia dostępna w Dziale Gromadzenia, Opracowania i Kontroli Zbiorów Biblioteki PSW.
http://link.springer.com/article/10.1023/A%3A1009289414832

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB