Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej
Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.
Zapytanie:
VITAMINS Liczba odnalezionych rekordów: 2
Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie Streszczenie: One of the main fat-soluble vitamins is vitamin D, whose primary function is the regulation of calcium-phosphate metabolism and mineralization of bone tissue. Vitamin D occurs in two forms: vitamin D2 (ergocalciferol) - found in plants and fungi (mainly yeasts) and vitamin D3 (cholecalciferol) - produced in animals. Hypovitaminosis of vitamin D leads to metabolic bone diseases in children and adults and can also affect the incidence of many chronic diseases such as: multiple sclerosis, diabetes, rheumatoid arthritis, bronchial asthma, cancer, atherosclerosis, coronary artery disease and heart failure. The aim of the current study was to assess the content of vitamin D in dietary supplements available in pharmacies and supermarkets in the EU. The evaluation involved analysing the ratio of vitamin D content in supplements in relation to the typical demand of the organism. This study assessed 15 popular over-the-counter dietary supplements in the form of tablets, capsules, lozenges and lollipops for children as well as in the form of effervescent tablets. On the basis of the labels on the packaging, the vitamin D content of the supplements was assessed in relation to the dietary demands of the body. Self-administration of over-the-counter multivitamin supplements is not an optimal way to increase vitamin D levels. It is recommended, therefore, that individuals requiring vitamin D supplementation seek specialist medical advice to optimal treatment strategies. Streszczenie: Jedną z głównych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach jest witamina D. Kluczową funkcją witaminy D w organizmie człowieka jest regulacja gospodarki wapniowo-fosforanowej oraz mineralizacja tkanki kostnej. Poznane zostały dwie formy witaminy D: witamina D2 (ergokalcyferol) - występująca w roślinach i grzybach (głównie drożdżach) oraz witamina D3 (cholekalcyferol) - wytwarzana w organizmach zwierzęcych. Hipowitaminoza tej witaminy prowadzi do metabolicznych chorób kości u dzieci i dorosłych, a także może mieć wpływ na występowanie wielu chorób przewlekłych takich jak: stwardnienie rozsiane, cukrzyca, reumatoidalne zapalenie stawów, astma oskrzelowa, nowotwory, miażdżyca, choroba wieńcowa, niewydolność serca. Celem pracy była ocena zawartości witaminy D w suplementach diety dostępnych w aptekach oraz supermarketach na terenie UE. Oceniano stosunek zawartości witaminy D w suplementach w odniesieniu do zapotrzebowania organizmu. Materiał badawczy stanowiło 15 popularnych suplementów diety dostępnych bez recepty w aptekach oraz supermarketach na terenie UE. Wykorzystane suplementy były w formie tabletek, kapsułek, tabletek do ssania i lizaków dla dzieci oraz w formie tabletek musujących. Na podstawie etykiet znajdujących się na opakowaniu oceniano zawartość witaminy D w suplementach w odniesieniu do zapotrzebowania organizmu. Samodzielne dozowanie suplementów diety nie jest optymalnym sposobem na zwiększenie poziomu witaminy D w organizmie. Z tego też względu stosując je należy zasięgać porad specjalisty.
2/2
Nr opisu: 0000035617 Autorzy: Anna Lebiedzińska, Michał Majewski, Martyna Waszkiewicz, Joanna Maksymowicz-Jaroszuk, Anna Grzeszczuk, Natalia Bierzyńska, Małgorzata Lemańska, Maria Jankowska, Tomasz Smiatacz, Piotr Szefer, Jan Karczewski. Tytuł pracy: Nutritional status, morphological and biochemical blood parameters in HIV-positive adults from northern Poland Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2018, Vol. 23, no. 3, p. 927--946 p-ISSN: 1644-2296 Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN) Język publikacji: ENG Wskaźnik Impact Factor ISI: 0.733 Punktacja ministerstwa: 15.000 Praca recenzowana Słowa kluczowe ang.: HIV ; CD4+T cells ; food frequency questionnaire ; vitamins ; minerals Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii http://jsite.uwm.edu.pl/articles/view/1526/ DOI: 10.5601/jelem.2017.22.4.1526 Streszczenie: Since the onset of the HIV/AIDS epidemic, nutrition has been considered an important factor in the course of infection. The study enrolled 150 HIV-positive adults (21-58 years) and 150 control group adults from Gdansk and Bialystok, within the same age, sex and education. Dietary intake was assessed together with hematological and biochemical parameters. HIV-positive adults had a 5-33% lower intake of 15 nutrients. The most significantly different from the control (P < 0.05) were vitamins B and folic acid, vitamin A, vitamin C, iron, zinc, and copper. When considering the percentage of the Estimated Average Requirement (% of the EAR), the most severe nutritional deficiencies were found for folic acid, vitamin D and calcium (<52% of EAR). When taking into account the level of total intake (diet plus supplements) a severe deficiency remained only for calcium and vitamin D, with 47-58% of the EAR. In contrast, a higher intake of 15 nutrients has been reported in HIV-positive adults as compared to the control group, with the most significant increase of the daily intake for vitamins B (B1, B3, B12, folic acid), vitamin A, vitamin C, vitamin D, vitamin E, sodium, iron, and copper (22-120%). The differences observed in the increased intake between the groups correlated with higher daily diet supplementation by HIV-positive participants (P < 0.041). Interestingly, the supply of vitamin D, vitamin B6 and vitamin E was increased in 41 immunocompromised participants (27.3%) with white blood cell (WBC) counts below 4.3 ˇ 103 ľL-1, by: 23.5%, 10.1% and 6.6%, respectively (P < 0.05). In contrast, the supply of folic acid (20.8%), iron (14.2%), vitamin B12 (12.4%), copper (8.1%) and vitamin C (7.1%) was significantly decreased (P < 0.05). Higher CD4+T cells count ? 400 cells ľL-1 was observed in women compared to men (P < 0.05). The total cholesterol level was significantly decreased in WBC counts below 4.3 ˇ 103 ľL-1 (167.6 ą 33.98 vs. 193.2 ą 48.59 mg dL-1, P < 0.020) as compared to high WBC counts. Targeted nutritional intervention may improve the nutritional intake and biochemical status of HIV-positive adults.