AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: WATER
Liczba odnalezionych rekordów: 5



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/5
Nr opisu: 0000045813
Autorzy: Karolina Tarasiuk, Marcin Weiner.
Tytuł pracy: Properties and pathogenicity of the Vibrio bacilli
Tytuł równoległy: Właściwości oraz chorobotwórczość pałeczek należących do rodzaju Vibrio
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2023, Vol. 17, issue 2, p. 106--113
p-ISSN: 2353-6942
e-ISSN: 2354-0265

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Wskaźnik Impact Factor ISI: 0.400
Punktacja ministerstwa: 40.000
Słowa kluczowe: biegunka ; cholera ; epidemia ; Vibrio cholerae ; woda
Słowa kluczowe ang.: cholera ; diarrhea ; epidemic ; Vibrio cholerae ; water
https://www.termedia.pl/PROPERTIES-AND-PATHOGENICITY-OF-THE-VIBRIO-BACILLI,99,50675,0,1.html
DOI: 10.5114/hpc.2023.127391
Streszczenie: Currently, among 36 species of the Vibrio genus, 12 are potentially pathogenic to humans. The purpose of this study is to present the properties and pathogenicity of the Vibrio bacilli. The Vibrio family are pathogenic to humans causing dangerous infectious diseases that may often be fatal in the absence of effective therapy, but are also an infectious agent among animals. The most characteristic representative of the Vibrionaceae family is the species Vibrio cholerae. There are two strains that disrupt the water and electrolyte balance in humans: V. cholerae O1 and V. cholerae O139. The V. cholerae O1 serotype has two biotypes: classical and El Tor. Three serotypes are distinguished in each biotype - Inaba, Ogawa and Hikojima. The El Tor biotype shows the ability to survive and colonize the human body, causing chronic carrier state. Infections caused by species other than V. cholerae are referred to by the prefix "non" or NAG (Non-AgglutinatinG-Vibrio) - V. cholerae non-O1 and V. cholerae non-O139. They are found in natural bodies of water, lakes, estuaries and marine waters. In Poland, V. cholerae non-O1 and V. cholerae non-O139 were confirmed in previous years in the Bug River, near the border with Ukraine, during the summer-autumn period.
Streszczenie: Obecnie znanych jest 36 gatunków należących do rodzaju Vibrio, z których potencjalnie chorobotwórcze dla człowieka jest aż 12 gatunków. Celem pracy jest przedstawienie właściwości oraz chorobotwórczość pałeczek należących do rodzaju Vibrio. Poszczególne gatunki przecinkowców są w dużej części chorobotwórcze dla człowieka, mogą powodować groźne choroby zakaźne, które często w przypadku braku skutecznej terapii mogą zakończyć się śmiercią, ale także stanowią czynnik zakaźny wśród zwierząt. Najpopularniejszym i najbardziej charakterystycznym przedstawicielem rodziny Vibrionaceae jest gatunek Vibrio cholerae. Wyróżnia się dwa szczepy tego patogenu, które u człowieka zaburzają gospodarkę wodno-elektrolitową, porażając jego układ pokarmowy: V. cholerae O1 i V. cholerae O139. Serotyp V. cholerae O1 posiada dwa biotypy: klasyczny i El Tor. U każdego biotypu wyróżnia się trzy serotypy - Inaba, Ogawa i Hikojima. Biotyp El Tor wykazuje zdolność do przetrwania i kolonizacji organizmu człowieka, wywołując u niego przewlekłe nosicielstwo. Zakażenia należące do rodzaju Vibrio wywoływane przez inne gatunki niż V. cholerae, określa się przedrostkiem "non" lub NAG (ang. Non-AgglutinatinG-Vibrio) - V. cholerae non-O1 i V. cholerae non-O139. Są bakteriami występującymi w naturalnych zbiornikach wodnych, jeziorach, w ujściach rzek oraz w wodach morskich. W Polsce w latach poprzednich w okresie letnio-jesiennym V. cholerae non-O1 oraz V. cholerae non-O139, potwierdzono w Bugu, przy granicy z Ukrainą.

2/5
Nr opisu: 0000042067
Autorzy: Ewa Teresa Pawłowicz-Sosnowska, Wioletta Żukiewicz-Sobczak, Paweł Sobczak, Maciej Domański, Dominik Szwajgier.
Tytuł pracy: Determination of the Content of Selected Pesticides in Surface Waters as a Marker of Environmental Pollution
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2021, Vol. 13, Issue 16, article number 8942
p-ISSN: 2071-1050

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie zagranicznym
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Wskaźnik Impact Factor ISI: 3.889
Punktacja ministerstwa: 100.000
Słowa kluczowe ang.: eastern Poland ; environmental pollution ; health ; neonicotinoids ; pesticides ; sustainable development ; water
https://www.mdpi.com/2071-1050/13/16/8942/htm
DOI: 10.3390/su13168942
Streszczenie: Pesticides are a major problem not only in the food chain but also when considering the protection of our planet. The use of neonicotinoids has been banned in the EU due to their high toxicity to living organisms, in particular honeybees. The presence of neonicotinoids in natural waters poses a threat to pollinating insects and thus hampers organic production. Pesticide residues in the natural waters of agricultural land are monitored within the framework of promoting sustainable rural development to maintain the safety of human and animal health. Chromatographic analyses of selected neonicotinoid pesticides in water samples from agricultural sites in eastern Poland were performed using high performance liquid chromatography (HPLC), which followed a solid-phase extraction (SPE). The research revealed no evidence of neonicotinoids contamination. Water quality in this region can be a good factor in promoting sustainable development. The obtained results complement the existing knowledge on the impact of neonicotinoids on both the sustainable food chain and the environment. Based on the results obtained, it is possible to conclude that they are not being used in rural area under the study.

3/5
Nr opisu: 0000039269
Autorzy: Iwona Gładysz, Agnieszka Sikora, Małgorzata Wójtowicz-Bobin, Zofia M. Karczewska, Jan K. Karczewski.
Tytuł pracy: Occurrence of Legionella spp. in Polish hotels between 2009-2013 and 2014-2016 : a comparative study
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2019, Vol. 13, no 4, p. 27--31
p-ISSN: 2544-1558
e-ISSN: 2544-1620

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 40.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe ang.: Legionnaires' diseases ; Legionella pneumophila ; water
https://medicalsciencepulse.com/resources/html/article/details?id=197264
DOI: 10.5604/01.3001.0013.7442
Streszczenie: Background: Legionella spp. have been found in both natural and manmade water systems, coastal waters, thermal waters, moist soils, clays, and near wastewater discharge sites. Aim of the study: This study aims to report a comparative, retrospective epidemiological analysis of water testing study results indicating the presence of Legionella spp. in Poland between 2009-2013 and 2014-2016. This study is a comparative retrospective epidemiological analysis of individual tests for the presence of Legionella spp. in hotels between two different time periods. The two time periods being compared in this study are between 2009-2013 (n=369 hotels) and 2014-2016 (n=174 hotels). Reporting has been performed in accordance with the STROBE checklist. Material and methods: Hot water samples were collected by employees of the Sanitary and Epidemiological Station in Poland as part of routine water quality monitoring. Samples were taken from the water supply systems of 369 hotels, representing 19.59% of total hotels in Poland, from January 2009 until December 2013. Samples were taken from the water supply systems of 174 hotels, representing 7.51% of total hotels in Poland, from January 2014 until December 2016. Results: The percentage of facilities classified as Group I remained comparable for the period between 2009 and 2013 compared to the period between 2014 and 2016. The percentage of facilities classified as Group II, however, showed a clear upward trend between 2014 and 2016 compared to the time period between 2009 and 2013. The percentage of facilities classified as Group III showed a clear downward trend between 2014 and 2016 compared to the time period between 2009 and 2013. Conclusions: The colonization rates observed in this comparative study indicate that the aquatic environment in these facilities requires constant monitoring to lower the risk of legionellosis. The increased colonization of hotel water networks with Legionella spp. is a serious health problem that requires constant monitoring.

4/5
Nr opisu: 0000036932
Autorzy: Jakub Czaja, Marta Stachowicz, Anna Lebiedzińska.
Tytuł pracy: Ocena soków owocowych, wód pitnych i mleka spożywczego w aspekcie napojów izotonicznych stosowanych w sportach wytrzymałościowych
Tytuł równoległy: Assessment of fruit juices, drinking waters and milk in the aspect of isotonic beverages used in endurance sports
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2018, nr 4, s. 265--270
p-ISSN: 0365-9445

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 6.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: soki owocowe ; woda pitna ; mleko spożywcze ; napoje izotoniczne
Słowa kluczowe ang.: fruit juice ; water ; milk ; isotonic beverages
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
http://ptfarm.pl/wydawnictwa/czasopisma/bromatologia-i-chemia-toksykologiczna/117/-/27811
Streszczenie: Isotonic drinks are same groups as energy drinks with are becoming more and more popular among fitness-oriented people and sportsmen. Aim. The aim of the work was to assess the quality of commonly available fruit juices, various types of drinking milk, drinking water and exemplary isotonics using selected electrochemical indicators Material and methods. Fruit juices, drinking water, milk and isotonic drinks were tested. The osmolarity study was carried out using Os 3000 osmometer. Results. Tested fruit juices, milk and water do not meet the criteria for isotonic drinks. Conclusions. Isotonic beverages produced so-called at home, they can't be treated as drinks intended for athletes practicing endurance sports.

5/5
Nr opisu: 0000029135
Autorzy: Agnieszka Sikora, Małgorzata Wójtowicz, Iwona Gładysz, Maria Kozioł-Montewka.
Tytuł pracy: Assessment of the effectiveness of disinfection methods user to eliminate Legionella pneumophila from hot water distribution systems in hospitals
Tytuł całości: W: 23rd European Congress of Clinical Microbiology and Infectious Diseases. Berlin, 27-30 April 2013
Miejsce wydania: Berlin
Wydawca: European Society of Clinical Microbiology and Infectious Diseases
Rok wydania: 2013
Strony zajęte przez pracę: P971
Uwagi: Abstract (poster session) [b. pag.].
Charakterystyka formalna: streszczenie zjazdowe międzynarodowe (książka streszczeń)
Charakterystyka merytoryczna: konferencja naukowa międzynarodowa
Język publikacji: ENG
Słowa kluczowe: Legionella pneumophila ; woda ; szpital ; konferencja ; streszczenie
Słowa kluczowe ang.: water ; hospital ; Legionella pneumophila ; conference ; summary
Uwaga: Kopia dostępna w Dziale Gromadzenia, Opracowania i Kontroli Zbiorów Biblioteki PSW

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB