AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: WATER QUALITY
Liczba odnalezionych rekordów: 2



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/2
Nr opisu: 0000033468
Autorzy: Anna Us, Wojciech Florkowski, Anna M. Klepacka.
Tytuł pracy: Opinions about water quality among rural residents of lesser developed region of the European Union : the case of villagers from Lubelskie voivodship in Poland
Tytuł całości: W: XV Nemzetközi Tudományos Napok "Innovációs kihívások és lehetőségek 2014-2020 között : a tudományos napok publikaćiói / ed. by György Katalin
Tytuł całości: W: 15th International Scientific Days "Challenges and Prospects for Innovation between 2014-2020" : papers of scientific days = XV. Internationale Wissenschaftliche tagung "Herausforderungen und Möglichkeiten von Innovationen zwischen 2014-2020" : publikationen der wissenschaftlichen tagung
Miejsce wydania: Gyöngyös
Wydawca: Károly Róbert Föiskola
Rok wydania: 2016
Strony zajęte przez pracę: S.
ISBN: 978-963-9941-92-2
Charakterystyka formalna: referat w materiałach pokonferencyjnych zagranicznych
Język publikacji: ENG
Słowa kluczowe: badania ankietowe ; jakość wody ; obszar wiejski
Słowa kluczowe ang.: survey ; water quality ; rural areas
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.

2/2
Nr opisu: 0000031372
Autorzy: Małgorzata Tokarska-Rodak, Dorota Plewik.
Tytuł pracy: Patogeny bytujące w wodzie zagrażające zdrowiu człowieka
Tytuł równoległy: The pathogens that live in the water dangerous to human health
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2015, Vol. 21, nr 4, s. 191--197
p-ISSN: 1232-9142

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 6.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: jakość wody ; Escherichia coli ; Leptospira spp. ; Cryptosporidium spp.
Słowa kluczowe ang.: water quality ; Esscherichia coli ; Leptospira spp. ; Cryptosporidium spp.
Uwaga: Kopia dostępna w Dziale Gromadzenia, Opracowania i Kontroli Zbiorów Biblioteki PSW.
Streszczenie: Organizacja Narodów Zjednoczonych określiła poprawę jakości wody jako jeden z ośmiu milenijnych celów rozwoju. Cel 7.C zakłada zmniejszenie o połowę, do roku 2015, odsetka ludności bez stałego dostępu do bezpiecznej wody pitnej i podstawowych urządzeń sanitarnych. W wodach powierzchniowych najczęściej spotyka się mikroorganizmy patogenne takie jak: Salmonella spp., Escherichia coli, Campylobacter spp., Mycobacterium tuberculosis, Vibio cholerae, Clostridium perfringens. Organizmy patogenne wykorzystywane są jako wskaźniki jakości wody. Drobnoustroje takiej jak Salmonella spp., E. coli, E. faecalis i enterowirusy są względnie stabilne w wodach gruntowych, dlatego zanieczyszczone wody podziemne zwiększają ryzyko dla zdrowia ublicznego. W wielu krajach obserwuje się wzrost zakażeń Leptospira spp.. Rocznie na świecie notowanych jest około 10.000 przypadków wymagających hospitalizacji. Osoby uprawiające sporty wodne, wędkarstwo, łowiectwo, pracownicy zajmujący się kontrolą kanalizacji, rolnicy uprawiający ryż są wymieniani jako grupy zwiększonego ryzyka zakażenia Leptospira spp.. Dla osób z obniżoną odpornością niebezpieczne są zakażenia Cryptosporidium hominis, Cryptosporidium parvum, Encephalitozoon intestinalis, Enterocytozoon bieneusi, Encephalitozoon cuniculi i E. hellem. Do patogentów bytujących w wodach słodkich gorących stref klimatycznych zalicza się Schistosoma (S. haematobium, S. masoni, S. japonicum, S. mekongi) i Dracunculus medinensis.
Streszczenie: The United Nations Organization has identified improvements in water quality as one of the eight Millenium Development Goals. Taget 7.C: halve, by 2015, the proportion of the population without sustainable access to safe drinking water and basic sanitation. The most frequent microorganisms in the water are Salmonella spp., Escherichia coli, Campylobacter spp., Mycobacterium tuberculosis, Vibio cholerae, Clostridium perfringens. Pathogenic organisms are used as indicators of water quality. Microorganisms such as Salmonella spp., E. coli, E. faecalis, and enteroviruses are relatively stable in groundwater so polluted water to increase the risk to public health. Increase in the incidence of Leptospira spp., is observed in many countries. Every year in the world states about 10.000 cases requiring hospitalization. People practicing water sports, fishing, hunting, staff engaged in control drains, farmers growing rice are mentioned as increased risj of infection of Leptospira spp.. Infections of Cryptosporidium hominis, Cryptosporidium parvum, Encephalitozoon intestinalis, Enterocytozoon bieneusi, Encephalitozoon cuniculi and E. hellem are dangerous for people with depressed immune systems. Pathogens that reside in freshwater hot climate zones include Schistosoma (S. haematobium, S. masoni, S. japonicum, S. mekongi) and Dracunculus medinensis.

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB