AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: YEAST
Liczba odnalezionych rekordów: 2



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/2
Nr opisu: 0000046099
Autorzy: Patrycja Teodorowicz, Małgorzata Tokarska-Rodak, Estera Michaluk, Marta Zarębska, Dorota Plewik, Tomasz Marek Grudniewski, Mariusz Sacharczuk.
Tytuł pracy: Assessment of nanomechanical properties of Candida albicans as an element of the oral mycobiota in healthy subjects : a preliminary study
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2023, Vol. 41, issue 2, p. 165--178
p-ISSN: 0860-4037 b2300-8342$

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Wskaźnik Impact Factor ISI: 1.000
Punktacja ministerstwa: 100.000
Słowa kluczowe ang.: AFM ; healthy subjects ; mycobiota ; yeast
https://sciendo.com/article/10.2478/aspr-2023-0006
DOI: 10.2478/aspr-2023-0006
Streszczenie: In a healthy physiological state, the mucous membrane of the oral cavity creates a suitable environment for the colonization of Candida spp. yeasts. The aim of the study was to analyze the nanomechanical properties of C. albicans cells derived from the oral cavity of healthy people in a biofilm produced in laboratory conditions. Candida spp. were sampled from the oral cavity of healthy individuals. The process of biofilm formation was analyzed using classic microscopic observation enriched with SEM (scanning electron microscope) and the nanomechanical properties of the cells were assessed with the use of the atomic force microscopy technique (AFM). From all isolated strains in the samples collected of the oral cavity healthy people was detected 79% C. albicans. Other isolated species belonged to the group "non-albicans". The observations of C. albicans carried out in 24-h cultures revealed a tendency of the cells to form a biofilm structure with multilayer cell systems. The diameter of C. albicans cells in this structure was 5.75 ľm, and the length of the pseudohyphae was 17.08 ľm. The presence of an extracellular substance surrounding the C. albicans cells was detected. The mean value of the adhesion force determined for C. albicans cells was 4.01 nN. Areas with increased hardness (Force Modulation Mode signal; FMM signal) were found mainly in the zones of cells in contact with the glass substrate. The analysis of Candida cells in liquid samples gives satisfactory results, as it prevents unfavorable changes in the cell surface and thus provides more reliable results. The quality of the biofilm is probably related to the nanomechanical properties of C. albicans cells and may consequently contribute to the stability of the biofilm structures and their susceptibility or resistance to antifungal drugs. The presence of Candida spp. especially in companion animals (dogs, cats) poses a risk of their transmission to the human organism. For this reason, it is advisable to undertake additional research to analyze the ability of zoonotic-origin Candida spp. to form biofilms with comparison of the biofilm-formation capacity of species isolated from humans.
Projekt/grant: Zastosowanie mikroskopu sił atomowych (AFM) w ocenie własności nanomechanicznych Candida spp : Fundusz Grantów na Badania Własne / PSW Biała Podlaska, PB/1/2019

2/2
Nr opisu: 0000046534
Autorzy: Małgorzata Tokarska-Rodak, Marcin Weiner.
Tytuł pracy: Candida species w miejscu pracy : element mikrobioty, patogen oportunistyczny oraz czynnik zoonotyczny
Tytuł równoległy: Candida species at the workplace : microbiota component, opportunistic pathogen and zoonotic agent
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2023, Vol. 74, no 5, p. 425--433
p-ISSN: 0465-5893
e-ISSN: 2353-1339

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Wskaźnik Impact Factor ISI: 1.000
Punktacja ministerstwa: 200.000
Słowa kluczowe: drożdze ; grupa zawodowa ; infekcje grzybicze ; kandydoza ; mikrobiom ; zwierzęta
Słowa kluczowe ang.: animals ; candidiasis ; fungal infections ; microbiome ; occupational group ; yeast
http://medpr.imp.lodz.pl/-Candida-species-w-miejscu-pracy-element-mikrobioty-patogen-oportunistyczny-oraz,173017,0,1.html
DOI: 10.13075/mp.5893.01412
Streszczenie: Grzyby Candida spp. wyizolowane od zarówno ludzi, jak i zwierząt, mają zbliżony genotyp. Nie stwierdzono również swoistości tych grzybów w stosunku do kolonizowania różnych gatunków żywicieli, przez co zwierzęta mogą być ich rezerwuarem dla człowieka. Narażenie zawodowe dotyczy pracowników mających bezpośredni kontakt ze zwierzętami gospodarskimi, tj. rolników, hodowców, weterynarzy i pracowników technicznych gospodarstw. Infekcje grzybicze i choroby zwłaszcza skóry dłoni mogą być także związane z długotrwałą ekspozycją na wilgoć i opatrunki okluzyjne. Ryzyko zakażenia wzrasta również u pracowników sektora rybnego, florystów, fryzjerów, pracowników gastronomii, piekarzy i cukierników, a także zatrudnionych w ochronie zdrowia. Candida spp. jako organizmy saprofityczne pełnią istotną funkcję w zachowaniu homeostazy organizmu, a wraz z jej zachwianiem zwiększają ryzyko kandydozy. Intensyfikacja produkcji zwierzęcej, zmiany środowiskowe oraz nadmierne stosowanie antybiotyków w leczeniu infekcji u ludzi i zwierząt sprzyjają tego typu zakażeniom. Ważne jest zatem przyjęcie przez pracodawców i pracowników narażanych zawodowo odpowiednich strategii w celu ograniczenia czynników sprzyjających zakażeniom na tle Candida spp. w miejscu pracy.
Streszczenie: Candida spp. isolated from both humans and animals have a similar genotype. Properties of Candida spp. specific for different host species have not been isolated, followed by studies indicating that animals can be a reservoir of these fungi for humans. Occupational exposure concerns workers who have direct contact with farm animals, i.e., farmers, breeders, veterinarians, farm technicians. Hand dermatitis and fungal infection may be caused by prolonged exposure to water and occlusive gloves. The risk of fungal infection is estimated to be high for seafood workers, florists, hairdressers, bakers and cooks, gastronomy workers and healthcare workers. Even though Candida spp. are effective as saprophytic, in the event of a weakening of the function or disturbance of homeostasis, the risk of developing an additional form of candidiasis is increasing due to the intensification of animal production, environmental changes and the excessive use of antibiotics to treat infections in humans and animals. Employers and workers should adopt appropriate strategies to reduce factors conductive to Candida spp. infection at professional work.
Projekt/grant: Zastosowanie mikroskopu sił atomowych (AFM) w ocenie własności nanomechanicznych Candida spp : Fundusz Grantów na Badania Własne / PSW Biała Podlaska, PB/1/2019

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB