AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: ŻYWNOŚĆ
Liczba odnalezionych rekordów: 10



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/10
Nr opisu: 0000045721
Autorzy: Magda Tyczyno, Aleksandra Dmitrowicz.
Tytuł pracy: Świadomość studentów Akademii Bialskiej Nauk Stosowanych im. Jana Pawła II w zakresie bezpieczeństwa żywności
Tytuł całości: W: Zagadnienia kultury fizycznej i zdrowia w badaniach młodych naukowców : streszczenia materiaów konferencyjnych SKN / red. Martyna Jarocka, Artur Litwiniuk
Miejsce wydania: Biała Podlaska
Wydawca: Akademia Wychowania Fizycznego Józefa Piłsudskiego w Warszawie. Filia w Białej Podlaskiej
Rok wydania: 2023
Strony zajęte przez pracę: S. 66
ISBN: 978-83-61509-78-3
Charakterystyka formalna: streszczenie zjazdowe polskie (książka streszczeń)
Język publikacji: POL
Słowa kluczowe: bezpieczeństwo żywności ; studenci ; świadomość ; zachowania żywieniowe ; żywność
https://www.awf-bp.edu.pl/wp-content/uploads/2023/06/Abstact-book-O-SKN-2.06.2023r-FAWF-WWFiZ-Biala-Podlaska-5.pdf

2/10
Nr opisu: 0000045722
Autorzy: Magda Tyczyno, Aleksandra Dmitrowicz, Iwona Mystkowska.
Charakterystyka formalna: udział w konferencji naukowej
Język publikacji: POL
Słowa kluczowe: bezpieczeństwo żywności ; studenci ; świadomość ; żywność

3/10
Nr opisu: 0000042642
Autorzy: Jerzy Władysław Bertrandt, Bartosz Bertrandt.
Tytuł pracy: Skażenia biologiczne żywności : realny czynnik narażenia zdrowia żołnierzy
Tytuł całości: W: Bezpieczeństwo żywnościowe żołnierzy Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej w warunkach kryzysu epidemicznego wywołanego zagrożeniem biologicznym / red. nauk. Paweł Kler, Jerzy Bertrandt
Miejsce wydania: Toruń
Wydawca: Wydawnictwo Adam Marszałek
Rok wydania: 2021
Strony zajęte przez pracę: S. 54-85
ISBN: 978-83-8180-534-6
Charakterystyka formalna: rozdział w monografii polskiej
Charakterystyka wg MNiSW: rozdział w monografii z wykazu MEiN
Język publikacji: POL
Słowa kluczowe: bioterroryzm ; czynniki biologiczne ; higiena żywności ; Siły Zbrojne RP ; skażenie biologiczne ; terroryzm żywnościowy ; zabezpieczenie żywnościowe ; zakażenie pokarmowe ; zatrucie pokarmowe ; żołnierze ; żywność

4/10
Nr opisu: 0000041786
Autorzy: Edmund Bielecki, Jerzy Władysław Bertrandt.
Tytuł pracy: Fałszowanie żywności w Polsce w latach 2015-2018
Tytuł równoległy: Food adulteration in Poland in 2015-2018
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2020, T. 55, nr 2, s. 56--62
p-ISSN: 1509-1945

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł spoza wykazu MEiN
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 5.000
Słowa kluczowe: fałszowanie żywności ; kontrola ; środek spożywczy zafałszowany ; zdrowie publiczne ; żywność
Słowa kluczowe ang.: food ; food adulteration ; food control ; public health
http://www.h-ph.pl/pdf/hyg-2020/hyg-2020-2-056.pdf
Streszczenie: Wprowadzenie. Dynamiczny postęp techniczny oraz rozwój biotechnologii sprawił, iż możliwości fałszowania żywności, zarówno w postaci przetworzonej, jak też pierwotnej, są coraz większe. Zafałszowana lub podrobiona żywność traci nie tylko swoje właściwości odżywcze, ale także może niekorzystnie wpływać na organizm człowieka, powodując określone zaburzenia zdrowotne. Cel. Analiza dynamiki zafałszowań żywności w Polsce na przestrzeni lat 2015-2018 z uwzględnieniem regionu kraju, rodzaju produktów żywnościowych oraz sposobu ich fałszowania. Materiały i metody. Na podstawie ujawnionych w Polsce danych dotyczących fałszowania żywności w latach 2015-2018 dokonano jakościowej i ilościowej oceny fałszowania produktów żywnościowych. Wyniki. Wykazano istotny wzrost liczby przypadków fałszowania żywności, przy czym najczęściej fałszowanymi produktami były wyroby garmażeryjne i pieczywo. Główną metodą fałszowania żywności było ukrywanie faktycznego składu produktów oraz podawanie w opisie produktów, które nie zostały użyte. Wnioski. Na przestrzeni lat 2015-2018 wykazano istotny wzrost liczby przypadków fałszowania żywności w Polsce, głównie wyrobów garmażeryjnych i pieczywa. Fałszowanie żywności stanowi realne zagrożenie dla bezpieczeństwa żywności i żywienia oraz ochrony zdrowia publicznego w Polsce.
Streszczenie: Introduction. The dynamic technical progress and the development of biotechnology have increased the possibilities of counterfeiting food, both processed and in its original form. Adulterated or counterfeit food not only loses its nutritional properties, but can also have an adverse effect on the human body, causing certain health disorders.Aim. The aim of the study was to analyse the dynamics of food adulteration in Poland in 2015-2018, taking into account the region of the country, the type of food products and the manner of their adulteration. Material and method. On the basis of data on food adulteration disclosed in Poland in 2015-2018, a qualitative and quantitative assessment of food adulteration was performed. Results. A significant increase in the number of cases of food adulteration was demonstrated. The most frequently counterfeit products being delicatessen and bread. The main method of food counterfeiting is to hide the actual composition of the products and to mention products that have not been used in the description. Conclusion. In 2015-2018, a significant increase in the number of cases of food adulteration in Poland, mainly delicatessen products and bread. Food adulteration poses a real threat to food and nutritional safety and the protection of public health in Poland.

5/10
Nr opisu: 0000038656
Autorzy: Wioletta Żukiewicz-Sobczak, Paweł Sobczak, Marcin Weiner.
Tytuł monografii: Składniki żywności w ujęciu prozdrowotnym
Miejsce wydania: Biała Podlaska
Wydawca: Państwowa Szkoła Wyższa im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej
Rok wydania: 2019
Strony: 90 s., 24 cm
ISBN: 978-83-64881-49-7
Charakterystyka formalna: monografia polska (autor)
Charakterystyka wg MNiSW: autorstwo monografii z wykazu MEiN
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 80.000
Liczba arkuszy: 6
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: składniki odżywcze ; suplementy diety ; żywność

6/10
Nr opisu: 0000040426
Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska, Anna Sikorska, Kornelia Grzywacz.
Tytuł pracy: Słonecznik bulwiasty (Helianthus tuberosus L.) w środowisku rolniczym i leśnym
Tytuł całości: W: Produkcyjne, techniczne i żywnościowe problemy współczesnego rolnictwa / red. Anna Kocira, Ewa Stamirowska-Krzaczek
Miejsce wydania: Radom
Wydawca: Instytut Naukowo-Wydawniczy "Spatium"
Rok wydania: 2019
Strony zajęte przez pracę: S. 3-14
ISBN: 978-83-66017-96-2
Charakterystyka formalna: rozdział w monografii polskiej
Charakterystyka wg MNiSW: rozdział w monografii z wykazu MEiN
Język publikacji: POL
Słowa kluczowe: słonecznik bulwiasty ; topinambur ; bulwy ; żywność ; pasza
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.

7/10
Nr opisu: 0000042828
Autorzy: Martyna Lichaczewska.
Tytuł pracy: Zrównoważona konsumpcja w odniesieniu do problemu marnotrawstwa żywności w postawach międzygeneracyjnych na przykładzie konsumentów z Białej Podlaskiej
Tytuł całości: W: Zrównoważony rozwój : debiut naukowy 2017 / red. nauk. Jakub Berezowski, Henryk A. Kretek
Miejsce wydania: Racibórz
Wydawca: Wydawnictwo Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Raciborzu
Rok wydania: 2018
Strony zajęte przez pracę: S. 99-109
ISBN: 978-83-947623-7-7
Charakterystyka formalna: rozdział w książce polskiej
Język publikacji: POL
Słowa kluczowe: konsumpcjonizm ; marnotrawstwo żywności ; zrównoważona konsumpcja ; żywność
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.

8/10
Nr opisu: 0000029458
Autorzy: Dionizy Niezgoda.
Tytuł pracy: Changes of directions of land managment as a way of creating competitive advantage in the regions of Eastern Poland
Tytuł równoległy: Zmiany kierunków gospodarowania ziemią jako sposobu kreowania przewagi konkurencyjnej w regionach Polski Wschodniej
Tytuł czasopisma:
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2014, Vol. 7, nr 4, s. 99--112
p-ISSN: 2083-3725

Uwagi: Streszcz. w jęz. ang. i pol.
Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG, POL
Punktacja ministerstwa: 4.000
Index Copernicus: 70.810
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: Ziemia ; konkurencyjność ; ludność ; żywność ; struktura
Słowa kluczowe ang.: earth ; competitiveness ; population ; food ; structure
Inne bazy podające opis:
  • AGRO
  • BazEkon

    http://www.ers.edu.pl/OJS/index.php/erspl/article/view/69/74
    Streszczenie: Potrzeba wyodrębnienia z całości gospodarki ważnej jej części stanowiącej przyrodę ożywioną, funkcjonującą w oparciu o prawa przyrody, oznacza dostrzeżenie odrębności praw i zasad świata ożywionego, którego częścią jest człowiek, od nieożywionego. W obrębie przyrody ożywionej dominuje prawo oszczędności, które można ująć jako tworzenie najwyższego poziomu złożoności struktur przy wykorzystaniu jak najmniejszej liczby elementów składowych. By sprostać temu prawu musimy inaczej gospodarować niż dotychczas. W ramach tej koncepcji mieści się również gospodarowanie czynnikiem ziemi. Celem tego opracowania jest dokonanie analizy porównawczej gospodarowania ziemią w badanych regionach, z uwzględnieniem jego oddziaływania na przewagi konkurencyjne rolnictwa. Narastająca konkurencja o wykorzystywanie ziemi na cele nieżywnościowe, przy dynamicznym przyroście o około 30% liczby ludności na planecie do 2050 roku, będzie wymuszać coraz intensywniejsze wykorzystywanie tego czynnika, co nieuchronnie prowadziłoby do degradacji środowiska i braku żywności. W miarę zwiększania się liczby ludności na planecie, rosnąć będą szanse osiągnięcia przewagi konkurencyjnej przez regiony dysponujące wyższą powierzchnią użytków rolnych per capita dzięki eksportowi żywności. Wskazuje to na spójność interesu globalnego z regionalnym. Badaniami objęto pięć województw tj.: lubelskie, podkarpackie, podlaskie, świętokrzyskie i warmińsko-mazurskie. Tworzą one obszar Polski Wschodniej. Kierunki wykorzystania powierzchni geograficznej kraju a także użytkowania ziemi ustalono porównując wyniki uzyskane w rolnictwie w roku 2005 i 2011, a wyjątkowo w 2012. W opracowaniu tym posłużono się metodą tabelaryczno-opisową, analizą poziomą i pionową oraz metodą porównawczą. Z przeprowadzonych badań wynika, że wykorzystywanie powierzchni ziemi na cele żywnościowe jest coraz mniej konkurencyjne niż na cele nieżywnościowe.
    Streszczenie: The need to distinguish from the overall economy something which constitutes an important part of its animated nature, operating on the basis of the laws of nature, signifies noticing distinct rights and principles of the living world, of which man is part, from the inanimate world. The right of economy dominates within the living nature and it can be described as the creation of the highest level of complexity with the minimum number of components. In order to comply with this law, we must manage the world differently than before. The land management factor is placed within the framework of this concept. The aim of this study is to make a comparative analysis of land management in the studied regions, taking into account its impact on the competitive advantages of agriculture. Increasing competition for the use of land for non-food purposes, in light of a dynamic increase in about 30% of the population on the planet by 2050, will force more intensive use of this factor, which could inevitably lead to environmental degradation and lack of food. With an increase in the number of people on the planet the chances of achieving a competitive advantage by regions with higher agricultural area per capita will increase thanks to exports of food. This indicates the consistency of global interest with the regional one. The study included five provinces, i.e: Lublin, Subcarpathian, Podlaskie, Świętokrzyskie and Warmian-Masurian. They form the Polish area of Eastern Europe. Directions of use of the geographic area of the country as well as the use of land were established by comparing the results obtained in agriculture in 2005 and 2011, and exceptionally in 2012. The method which was used within the study was the tabular-descriptive method as well as horizontal and vertical analysis and valuation. The study shows that the use of the earth's surface for food cultivation purpose is becoming less competitive than its use for non-food cultivation purposes.

    9/10
    Nr opisu: 0000029497
    Autorzy: Beata Lewczuk, Bogumiła Edyta Zadrożniak.
    Tytuł pracy: Jakość produktów żywnościowych a zachowania konsumentów w erze globalizacji
    Tytuł całości: W: Współczesne dylematy polskiego rolnictwa 3, T. 1 / red. Krystyna Zarzecka, Stanisław Kondracki
    Miejsce wydania: Biała Podlaska
    Wydawca: Wydawnictwo PSW JPII
    Rok wydania: 2014
    Strony zajęte przez pracę: S. 393-400
    ISBN: 978-83-61044-55-0
    Charakterystyka formalna: rozdział w monografii polskiej
    Charakterystyka wg MNiSW: rozdział w monografii - j. polski lub innym poza kongres.
    Język publikacji: POL
    Punktacja ministerstwa: 4.000
    Liczba znaków: 21923
    Liczba arkuszy: 0,55
    Praca recenzowana
    Słowa kluczowe: żywność ; jakość ; ocena ; globalizacja ; gospodarka rynkowa ; preferencje konsumenckie
    Uwaga: sygn. 15762 XVII.5 CZYT. ; 15763 XVII.5 CZYT.
    [sprawdź dostępność w katalogu AB]

    10/10
    Nr opisu: 0000020722
    Autorzy: Piotr Paweł Dziemidok.
    Tytuł pracy: Bezbronność dziecka wobec reklam żywności
    Tytuł całości: W: Bezbronność człowieka wobec systemu / red. nauk. M. J. Jarosz, A. Włoszczak-Szubzda, P. Dziemidok
    Miejsce wydania: Lublin
    Wydawca: Innovatio Press Wydawnictwo Naukowe Wyższej Szkoły Ekonomii i Innowacji w Lublinie
    Rok wydania: 2010
    Seria: Monografie Wydziału Pedagogiki i Psychologii Wyższej Szkoły Ekonomii i Innowacji w Lublinie
    Strony zajęte przez pracę: S. 23-34
    ISBN: 978-83-62074-05-1
    Charakterystyka formalna: rozdział w monografii polskiej
    Charakterystyka wg MNiSW: rozdział w monografii - j. polski lub innym poza kongres.
    Język publikacji: POL
    Praca recenzowana
    Słowa kluczowe: dzieci ; żywność ; reklama ; otyłość
    Uwaga: Kopia dostępna w Dziale Gromadzenia, Opracowania i Kontroli Zbiorów Biblioteki PSW.

      Wyświetl ponownie stosując format:
  • Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB