AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: SARS-COV-2
Liczba odnalezionych rekordów: 5



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/5
Nr opisu: 0000047085
Autorzy: Stanisława Katarzyna Nazaruk, Barbara Sokołowska, Anna Kulik.
Tytuł pracy: The effect of selenium on the health of patients with COVID-19
Tytuł pracy w innym języku: Wpływ selenu na zdrowie pacjentów z COVID-19
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2023, Vol. 82, issue 1, p. 67--76
p-ISSN: 1734-7009
e-ISSN: 2084-0535

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG, POL
Wskaźnik Impact Factor ISI: 0.100
Punktacja ministerstwa: 100.000
Słowa kluczowe: COVID-19 ; odporność immunologiczna ; pacjenci ; SARS-CoV-2 ; selen
Słowa kluczowe ang.: COVID-19 ; immunological immunity ; patients ; SARS-CoV-2 ; selenium
Uwaga: Rzeczywista wartość wskaźnika IF wg JCR edycja 2023 wynosi <0.1.
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
DOI: 10.2478/phr-2023-0003
Streszczenie: Selenium (Se) is one of the trace elements necessary for the normal functioning of the human body. Deficiency of excess of this element may pose a potential threat in maintaining the homeostatic mechanism of the body, including disruption of the immune system. Se deficiency significantly reduces the body's immunity by facilitating infections with various pathogens, including SARS-CoV-2 infections. This paper reviews literature covering issues of the impact of Se deficiency on the incidence and course of COVID-19, and considers its preventive significance.
Streszczenie: Selen (Se) to jeden z pierwiastków śladowych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Niedobór lub nadmiar tego pierwiastka może stanowić potencjalne zagrożenie w utrzymaniu mechanizmów homeostazy ustroju, w tym zaburzenia układu immunologicznego. Niedobór Se istotnie zmniejsza odporność organizmu ułatwiając infekcje różnymi patogenami, w tym zakażenia SARS-CoV-2. W pracy dokonano przeglądu piśmiennictwa obejmującego zagadnienia wpływu niedoboru Se na zachorowanie i przebieg COVID-19 oraz uwzględniono jego znaczenie profilaktyczne.

2/5
Nr opisu: 0000046566
Autorzy: Łukasz Jan Zbucki.
Tytuł monografii: Wpływ pandemii koronawirusa SARS-CoV-2 na ruch turystyczny w polskich parkach narodowych
Miejsce wydania: Biała Podlaska
Wydawca: Akademia Bialska im. Jana Pawła II
Rok wydania: 2023
Strony: 209 s., ilustracje, tabele, wykresy, 24 cm
ISBN: 978-83-64881-96-1
Charakterystyka formalna: monografia polska (autor)
Charakterystyka wg MNiSW: autorstwo monografii z wykazu MEiN
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 80.000
Liczba arkuszy: 9 + grafika
Słowa kluczowe: koronawirus ; pandemia ; park narodowy ; ruch turystyczny ; SARS-CoV-2 ; turystyka

3/5
Nr opisu: 0000045809
Autorzy: Barbara Sokołowska, Stanisława Katarzyna Nazaruk, Agnieszka Radzka-Pogoda, Gabriela Henrykowska, Andrzej Borzęcki.
Tytuł pracy: Cynk i magnez a COVID-19
Tytuł pracy w innym języku: Zinc and Magnesium vs COVID-19
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2022, Vol. 79, issue 2, s. 45--52
p-ISSN: 1734-7009
e-ISSN: 2084-0535

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL, ENG
Wskaźnik Impact Factor ISI: 0.100
Punktacja ministerstwa: 100.000
Słowa kluczowe: COVID-19 ; cynk ; magnez ; SARS-CoV-2
Słowa kluczowe ang.: COVID-19 ; magnesium ; SARS-CoV-2 ; zinc
Uwaga: Rzeczywista wartość wskaźnika IF wg JCR edycja 2023 wynosi <0.1.
https://sciendo.com/article/10.2478/phr-2022-0009
DOI: 10.2478/phr-2022-0009
Streszczenie: Cynk i magnez to jedne z ważniejszych pierwiastków dla organizmu człowieka. Niedobór lub nadmiar któregoś z nich może stanowić potencjalne zagrożenie dla mechanizmów homeostazy ustroju. Pierwiastki te warunkują prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego. Niedobór cynku i magnezu istotnie zmniejsza odporność organizmu, ułatwiając infekcje różnymi patogenami, w tym zakażenia SARS-CoV-2. W pracy dokonano przeglądu piśmiennictwa obejmującego zagadnienia wpływu niedoborów cynku i magnezu na zachorowanie i przebieg COVID-19.
Streszczenie: Zinc and magnesium are among the most important elements for the human body. A deficiency or excess of either of them may pose a potential threat to the homeostatic mechanisms of the body. Both elements condition the proper functioning of the immune system. Zinc and magnesium deficiency significantly reduces the body's immunity, facilitating infection with various pathogens, including SARS-CoV-2 infection. In this paper, we reviewed the literature on the impact of zinc and magnesium deficiencies on the incidence and course of COVID-19.

4/5
Nr opisu: 0000045409
Autorzy: Leszek Kępa, Martyna Ewa Krukowska.
Tytuł pracy: Dorosły pacjent urazowy w praktyce Zespołu Ratownictwa Medycznego w dobie pandemii SARS-CoV-2 - studium przypadku
Tytuł całości: W: Koła naukowe - szkołą twórczego działania : edycja ósma / red. Ewa Stępień, Edyta Kozłowska
Miejsce wydania: Biała Podlaska
Wydawca: Akademia Bialska Nauk Stosowanych im. Jana Pawła II
Rok wydania: 2022
Strony zajęte przez pracę: S. 235-243
ISBN: 978-83-64881-92-3
Charakterystyka formalna: referat w materiałach pokonferencyjnych polskich
Język publikacji: POL
Słowa kluczowe: COVID-19 ; pandemia ; SARS-CoV-2 ; uraz wielonarządowy ; zespół ratownictwa medycznego
[sprawdź dostępność w katalogu AB]

5/5
Nr opisu: 0000042645
Autorzy: Jerzy Władysław Bertrandt, Bartosz Bertrandt.
Tytuł pracy: Bezpieczeństwo żywności i higiena żywienia w warunkach epidemii COVID-19
Tytuł całości: W: Bezpieczeństwo żywnościowe żołnierzy Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej w warunkach kryzysu epidemicznego wywołanego zagrożeniem biologicznym / red. nauk. Paweł Kler, Jerzy Bertrandt
Miejsce wydania: Toruń
Wydawca: Wydawnictwo Adam Marszałek
Rok wydania: 2021
Strony zajęte przez pracę: S. 232-255
ISBN: 978-83-8180-534-6
Charakterystyka formalna: rozdział w monografii polskiej
Charakterystyka wg MNiSW: rozdział w monografii z wykazu MEiN
Język publikacji: POL
Słowa kluczowe: bezpieczeństwo żywności ; COVID-19 ; epidemia ; higiena żywienia ; model żywienia ; SARS-CoV-2 ; zakażenie ; żywienie

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB