AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: AGLOMERACJA BEZCIŚNIENIOWA
Liczba odnalezionych rekordów: 1



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/1
Nr opisu: 0000031512
Autorzy: Marta Kozak, Paweł Sobczak, Marta Krajewska, Beata Ślaska-Grzywna, Kazimierz Zawiślak, Wioletta Żukiewicz-Sobczak.
Tytuł pracy: Ocena zawartości rozpuszczalnych szczawianów w granulowanych herbatkach ziołowych
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2015, nr 583, s. 107--114
p-ISSN: 0084-5477

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 13.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: kwas szczawiowy ; szczawiany ; herbatka ziołowa ; aglomeracja bezciśnieniowa
Uwaga: Kopia dostępna w Dziale Gromadzenia, Opracowania i Kontroli Zbiorów Biblioteki PSW.
http://www.zppnr.sggw.pl/583-11.pdf
Streszczenie: Celem pracy było porównanie zawartości rozpuszczalnych szczawianów w ziołowych herbatkach wytworzonych w procesie aglomeracji bezciśnieniowej pylistych frakcji ziół i herbatkach dostępnych na rynku. W sporządzonych naparach oznaczano zawartość rozpuszczalnych szczawianów metodą manganianometryczną. Najmniejszą zawartość szczawianów wykazywały napary z rumianku, a największą herbatki z melisy. Zawartość szczawianów w handlowych herbatkach ziołowych wynosiła dla rumianku 8,7 mgˇ100 g-1, dla szałwii 11,55 mgˇ100 g-1 i dla melisy 13,95 mgˇ100 g-1 s.m. produktu. W naparach przygotowanych z granulek o wymiarze 1-2 mm wykryto od 11,55 do 34,05 mgˇ100 g-1 s.m. szczawianów. Herbatki z granulek o mniejszym rozmiarze zawierały większą ilość szczawianów. Największą zawartość tych związków stwierdzono w naparach z granulek melisy o wymiarze mniejszych od 1 mm. Uzyskane wyniki pozwalają stwierdzić, że herbatki otrzymane z granulowanych pyłów ziołowych nie stanowią zagrożenia dla zdrowia z powodu zawartych w nich szczawianów i mogą zostać wykorzystane jako alternatywny sposób zagospodarowania pylistych frakcji zielarskich.
Streszczenie: Herbs are natural and safe agents for treatment of many illnesses. Herbal preparations are prepared from fresh or dried suitably comminuted plants and can be used internally and externally. They help to maintain good health and generally strengthen the body. It should be remembered that, in addition valuable ingredients herbs may contain anti-nutritive substances such as oxalates. Excessive consumption of these substances can cause many ailments associated with impaired calcium balance in the human body, and in particular provoke the formation of kidney stones. In many countries, herbal teas are classifi ed as foodstuffs of small (<2 mg) and medium (2-10 mg) content of soluble oxalates in 250 cm3 of the beverage. The amount of oxalate present in herbal teas depends on many factors, inter alia, by region of origin, of the period of harvest, anatomical portion plant, processing method, and a method of making. Extremely important is determining the amount of oxalate in food and daily diet, especially for people at risk of nephrolithiasis. The amount of oxalate adopted by an adult should not exceed 40-50 mg per day. The aim of the study was to compare the content of soluble oxalates in herbal teas produced using th non-pressure agglomeration of dust fraction of lemon balm, wild chamomile and sage. The control sample was herbal teas available in the market. The content of soluble oxalates was determined in the prepared infusions with a manganometric method. The teas were brewed at 100 cm3 distilled water a temperature of 90°C in 3 min under cover. The lowest content of oxalates was shown by the infusions of chamomile and the highest by tea with lemon balm. The content of oxalates in herbal infusions was increased with the degree of fragmentation of herbs. Teas from granules of smaller size contained a larger amount of oxalates. The highest content of soluble oxalates was exhibited teas of lemon balm prepared from granules which had a particle size of less than 1 mm. The results show that tea prepared from granular herbal dust does not pose a health risk due to the content of oxalates. It can be used as an alternative method of managing herbal waste.

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB