AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: AGLOMERACJA BEZCIŚNIENIOWA
Liczba odnalezionych rekordów: 1



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/1
Autorzy: , .
Tytuł czasopisma:
Charakterystyka wg MNiSW:
Słowa kluczowe ang.: 20152015Ocena zawartości rozpuszczalnych szczawianów w granulowanych herbatkach ziołowych00000315120000002799AOartykuł oryginalny naukowyPUBLIKACJAPEŁNA PUBLIKACJAABartykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MNiSW)AFILIACJA PODANAPOLhttp://www.zppnr.sggw.pl/583-11.pdfPRACA RECENZOWANA100^a0084-5477^bB^fB^gABC^hABC^iX^jXY^a003^b003^c2016-02-19, 12:05^d2016-02-24, 09:44^e3828859034^f3828809295^aOcena zawartości rozpuszczalnych szczawianów w granulowanych herbatkach ziołowych^aZeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych^a2015^cnr 583^ds. 107--114^a0084-5477^a2015/2016^aŻukiewicz-Sobczak, Wioletta^cy^akwas szczawiowy^aKopia dostępna w Dziale Gromadzenia, Opracowania i Kontroli Zbiorów Biblioteki PSW.^aFINAL_PUBLISHED^bOTHER^cAFTER_PUBLICATION^d6^eOPEN_JOURNAL^aCelem pracy było porównanie zawartości rozpuszczalnych szczawianów w ziołowych herbatkach wytworzonych w procesie aglomeracji bezciśnieniowej pylistych frakcji ziół i herbatkach dostępnych na rynku. W sporządzonych naparach oznaczano zawartość rozpuszczalnych szczawianów metodą manganianometryczną. Najmniejszą zawartość szczawianów wykazywały napary z rumianku, a największą herbatki z melisy. Zawartość szczawianów w handlowych herbatkach ziołowych wynosiła dla rumianku 8,7 mgˇ100 g-1, dla szałwii 11,55 mgˇ100 g-1 i dla melisy 13,95 mgˇ100 g-1 s.m. produktu. W naparach przygotowanych z granulek o wymiarze 1-2 mm wykryto od 11,55 do 34,05 mgˇ100 g-1 s.m. szczawianów. Herbatki z granulek o mniejszym rozmiarze zawierały większą ilość szczawianów. Największą zawartość tych związków stwierdzono w naparach z granulek melisy o wymiarze mniejszych od 1 mm. Uzyskane wyniki pozwalają stwierdzić, że herbatki otrzymane z granulowanych pyłów ziołowych nie stanowią zagrożenia dla zdrowia z powodu zawartych w nich szczawianów i mogą zostać wykorzystane jako alternatywny sposób zagospodarowania pylistych frakcji zielarskich.^aszczawiany^aHerbs are natural and safe agents for treatment of many illnesses. Herbal preparations are prepared from fresh or dried suitably comminuted plants and can be used internally and externally. They help to maintain good health and generally strengthen the body. It should be remembered that, in addition valuable ingredients herbs may contain anti-nutritive substances such as oxalates. Excessive consumption of these substances can cause many ailments associated with impaired calcium balance in t
Słowa kluczowe: ;
Uwaga:


  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB