AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: ANALIZA BADAWCZA
Liczba odnalezionych rekordów: 2



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/2
Nr opisu: 0000033105
Autorzy: Monika Stoma, Beata Ślaska-Grzywna, Wioletta Żukiewicz-Sobczak, Małgorzata Kostecka, Monika Bojanowska, Agnieszka Dudziak, Agnieszka Kuna-Broniowska, Piotr Adamczuk, Paweł Sobczak, Dariusz Andrejko.
Tytuł pracy: Food allergies in rural areas
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2016, Vol. 33, no. 4, p. 281--285
p-ISSN: 1642-395X

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Wskaźnik Impact Factor ISI: 1.683
Punktacja ministerstwa: 15.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: alergia pokarmowa ; analiza badawcza
Słowa kluczowe ang.: food allergy ; survey analyses
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
http://www.termedia.pl/Food-allergies-in-rural-areas,7,28103,1,1.html
DOI: 10.5114/ada.2016.61604
Streszczenie: Introduction: A food allergy is a group of symptoms occurring in the organism and resulting from consuming some food, where the problems are conditioned by immunological mechanisms. The symptoms may become apparent first in adulthood and they may be an initial manifestation of a latent allergy. Typical symptoms of a food allergy occur in different organs, thus not only in the digestive system, but also in the skin, respiratory system and circulatory system. Aim: To assess the frequency of food allergy onset in rural areas of the Lublin region as well as to determine which factors induce such allergies. Material and methods: A survey was conducted, involving the participation of 340 inhabitants of rural areas. The study monitored the knowledge and situation of the disease, concerning allergens, allergy symptoms, methods of treatment and opinions regarding such treatment. Results: The analysis focused on 124 people with diagnosed allergies. Conclusions: Introducing a diet did not result in a statistically significant difference regarding elimination of the symptoms, as compared to the patients who did not follow any diet. On the other hand, pharmacological treatment causes statistically worse results than using other methods or not being treated at all. The patients in whom allergy symptoms disappeared were more convinced about the positive character of their diet than those in whom the symptoms were not eliminated. The age when the allergy becomes evident does not affect its duration, yet it matters as to the time of its later elimination. The more symptoms were experienced by a patient, the longer the duration of the allergy was.

2/2
Nr opisu: 0000033181
Autorzy: Marta Chodyka, Jerzy Antoni Nitychoruk, Fabian Welc, Anna Rogóż, Zofia Lubańska, Tomasz Marek Grudniewski.
Tytuł pracy: Wpływ zmian klimatu na osadnictwo prehistoryczne Mazur w kontekście badań osadów jeziornych
Tytuł całości: W: Konferencja naukowa Solina 2016 : architektura - budownictwo - inżynieria i ochrona środowiska: innowacyjne technologie energooszczędne - wykorzystanie odnawialnych źródeł energii - streszczenia referatów konferencyjnych
Miejsce wydania: Rzeszów-Polańczyk
Wydawca: Politechnika Rzeszowska
Rok wydania: 2016
Strony zajęte przez pracę: S.
Charakterystyka formalna: streszczenie zjazdowe polskie (książka streszczeń)
Charakterystyka merytoryczna: abstrakt
Język publikacji: POL
Słowa kluczowe: zmiany klimatyczne ; osady jeziorne ; analiza badawcza ; przemiany środowiskowe
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB