Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej
Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.
Zapytanie:
CYNK Liczba odnalezionych rekordów: 5
Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie Streszczenie: Cynk i magnez to jedne z ważniejszych pierwiastków dla organizmu człowieka. Niedobór lub nadmiar któregoś z nich może stanowić potencjalne zagrożenie dla mechanizmów homeostazy ustroju. Pierwiastki te warunkują prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego. Niedobór cynku i magnezu istotnie zmniejsza odporność organizmu, ułatwiając infekcje różnymi patogenami, w tym zakażenia SARS-CoV-2. W pracy dokonano przeglądu piśmiennictwa obejmującego zagadnienia wpływu niedoborów cynku i magnezu na zachorowanie i przebieg COVID-19. Streszczenie: Zinc and magnesium are among the most important elements for the human body. A deficiency or excess of either of them may pose a potential threat to the homeostatic mechanisms of the body. Both elements condition the proper functioning of the immune system. Zinc and magnesium deficiency significantly reduces the body's immunity, facilitating infection with various pathogens, including SARS-CoV-2 infection. In this paper, we reviewed the literature on the impact of zinc and magnesium deficiencies on the incidence and course of COVID-19.
2/5
Nr opisu: 0000044453 Autorzy: Anna Lebiedzińska, Jolanta Kowalska-Bigulak, Jan Karczewski. Tytuł pracy: Rola cynku w zachowaniu odporności przeciwwirusowej - żywienie pacjentów HIV-zależnych Tytuł całości: W: Dietetyka i kosmetologia a zdrowy styl życia / red. nauk. Beata Mydłowska Miejsce wydania: Warszawa Wydawca: Wydawnictwo DIG Rok wydania: 2022 Strony zajęte przez pracę: S. 135-142 ISBN: 978-83-286-0208-3 Charakterystyka formalna: rozdział w monografii polskiej Charakterystyka wg MNiSW: rozdział w monografii z wykazu MEiN Język publikacji: POL Słowa kluczowe: cynk ; dieta ; HIV ; nosiciele HIV ; odporność przeciwwirusowa Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
3/5
Nr opisu: 0000035757 Autorzy: Anna Lebiedzińska, Joanna Maksymowicz-Jaroszuk, Anna Grzeszczuk, Karolina Petrykowska, Maria Jankowska, Tomasz Smiatacz, Piotr Szefer, Jan Karczewski. Tytuł pracy: Ocena zawartości cynku w dietach pacjentów HIV-zależnych z Białegostoku i Gdańska Tytuł równoległy: Assessment of concentration of zinc in daily food rations of HIV-infected patients Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2018, nr 2, s. 99--103 p-ISSN: 0365-9445 Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN) Język publikacji: POL Punktacja ministerstwa: 6.000 Słowa kluczowe: ludzki wirus upośledzenia odporności ; HIV ; dieta ; cynk Słowa kluczowe ang.: human immunodeficiency virus ; HIV ; diet ; zinc Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii. http://www.ptfarm.pl/wydawnictwa/czasopisma/bromatologia-i-chemia-toksykologiczna/117/-/27579 Streszczenie: Oceniono zawartość cynku w dietach osób dorosłych zakażonych wirusem HIV. Badania prowadzono w grupie pacjentów Klinik Chorób Zakaźnych w Białymstoku i w Gdańsku. Otrzymane wyniki badań porównano z rekomendacjami żywieniowymi. Stwierdzono, że analizowane diety badanych mężczyzn i kobiet realizowały zapotrzebowanie na cynk na poziomie rekomendacji żywieniowych dla osób zdrowych. Streszczenie: HIV-positive person are at risk for micronutrient deficiency due to decreased consumption of food, increased malabsorption, and increased losses of zinc from an increased incidence of diarrhea infection. Dietary zinc intake is a variably related to plasma zinc concentration in HIV-infection. The aim of study was to evaluate the intake of zinc in the diets of HIV-positive adults. In the staudy participated 116 adults. Nutrition status was evaluated based on the 24h dietary recall data. The content of vitamins in dailyu food rations was calculated using a computer program Dieta 4.0. The all study subjects, men and women HIV-infected daily food portions were characterised by deficiency of zinc. HIV-positive people need to pay special attention to their nutritional status. Early intervention and attention to nutrition needs can have long-term benefits.
4/5
Nr opisu: 0000036441 Autorzy: Iwona Gładysz, Adam Kurianiuk, Jan Kazimierz Karczewski. Tytuł pracy: Zawartość magnezu i cynku we włosach : przegląd systematyczny i metaanaliza Tytuł równoległy: Content of magnesium and zinc in hair : systematic review and meta-analysis Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2018, T. 24, nr 4, s. 241--243 p-ISSN: 2083-4543 Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN) Język publikacji: POL Punktacja ministerstwa: 6.000 Praca recenzowana Słowa kluczowe: włosy ; magnez ; cynk ; metaanaliza Słowa kluczowe ang.: hair ; magnesium ; zinc ; meta-analysis Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii. http://www.monz.pl/Zawartosc-magnezu-i-cynku-we-wlosach-przeglad-systematyczny-i-metaanaliza,99290,0,1.html DOI: 10.26444/monz/99290 Streszczenie: Pierwiastki chemiczne takie jak cynk czy magnez pełnią istotne funkcje w organizmie ludzkim, szczególnie w regulacji metabolizmu komórkowego. Zaburzenia występujące w gospodarce tymi pierwiastkami mogą prowadzić do choroby. Dobrym materiałem badawczym są włosy. Pomiar zawartości magnezu i cynku we włosach przy użyciu nowoczesnych metod może być istotnym narzędziem we wczesnym diagnozowaniu nowotworów, schorzeń neurologicznych, cukrzycy czy chorób metabolicznych. Badanie takie przeprowadzone na paznokciach lub włosach dobrze odwzorowuje przeciętną zawartość tych pierwiastków w organizmie. Celem pracy był przegląd, w oparciu o wybrane losowo pozycje z literatury, metod oznaczania magnezu i cynku we włosach stosowanych w monitorowaniu wielu chorób. Materiał i metody: Przeszukano bazę MEDLINE, ograniczając zakres wyszukiwania do ostatnich lat. Kryterium wyszukiwania stanowiły frazy "zinc" oraz "magnesium", na tej podstawie do analizy zakwalifikowano 16 losowo wybranych prac dotyczących oznaczenia magnezu i cynku we włosach z podziałem na grupę badaną i kontrolną. Wyniki: Analizowane badania potwierdziły znamiennie niższą zawartość cynku u pacjentów chorych na cukrzycę. U prawie wszystkich przebadanych chorych autorzy analizowanych prac stwierdzali niedobory magnezu i cynku. Wnioski: Wykazano, że zawartości magnezu i cynku we włosach oznaczana przy pomocy różnych metod jest skutecznym sposobem pomiaru stężenia tychże pierwiastków w organizmie człowieka. Streszczenie: Introduction and aim: Chemical elements, such as zinc and magnesium, perform important functions in the human body, especially in the regulation of cellular metabolism. The disturbances in the homeostasis of these elements can lead to different diseases. Hair is a good research material. Measurement of magnesium and zinc content in the hair can be an important tool in the early diagnosis of cancer, neurological diseases, diabetes or other metabolic diseases. The aim of the study was to review, based on randomly selected articles, methods for the determination of magnesium and zinc in the hair as a way of monitoring the diseases. Material and Methods: The MEDLINE database was searched, limiting the scope of search to recent years. The search criteria were the terms "zinc" and "magnesium". On this basis 16 randomly selected works with randomized study and control groups, regarding the determination of magnesium and zinc in the hair, were qualified for the analysis. Results: The analyzed studies confirmed a significantly lower content of zinc in patients with diabetes. Authors of the analyzed works found deficiencies of magnesium and zinc among nearly all the examined patients. Conclusions: It was shown that the content of magnesium and zinc in hair, determined by means of various methods, is an effective way to measure the concentration of these elements in the human body. Projekt/grant: Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia populacji pogranicza Polski, Białorusi i Ukrainy w oparciu o analizę chemiczną włosa : Fundusz Grantów na Badania Własne / PSW Biała Podlaska
5/5
Nr opisu: 0000030328 Autorzy: Renata Marzena Chlebowska, Krzysztof Marek Turowski. Tytuł pracy: Wiedza studentów na temat wpływu wybranych składników mineralnych i ich niedoboru na funkcjonowanie organizmu człowieka Tytuł całości: W: Wpływ choroby, poziomu wiedzy prozdrowotnej i edukacji na jakość życia pacjentów / red. Stanisława Spisacka, Ryszard Markert Miejsce wydania: Biała Podlaska Wydawca: Wydawnictwo PSW JPII Rok wydania: 2015 Strony zajęte przez pracę: S. 188-203 ISBN: 978-83-64881-04-6 Charakterystyka formalna: rozdział w monografii polskiej Charakterystyka wg MNiSW: rozdział w monografii - j. polski lub innym poza kongres. Język publikacji: POL Punktacja ministerstwa: 4.000 Liczba znaków: 38249 Liczba arkuszy: 0,95 Praca recenzowana Słowa kluczowe: magnez ; wapń ; cynk ; żelazo ; potas Uwaga: sygn. 16200 XVIII.12.2 CZYT. B Streszczenie: Przedstawienie wiedzy studentów Pielęgniarstwa oraz Ratownictwa Medycznego, na temat wpływu wybranych składników mineralnych funkcjonowanie organizmu człowieka. Badanie zostało przeprowadzone wśród studentów Pielęgniarstwa oraz Ratownictwa Medycznego PSW w Białej Podlaskiej w okresie od października 2013 roku do lutego 2014 roku. Badaniem objęto 100 osób, w tym 83 kobiety i 17 mężczyzn. W grupie badawczej znalazło się 15 studentów pierwszego roku, 61 studentów drugiego i 24 studentów 3 roku. W badaniu wykorzystano narzędzie w postaci ankiety własnej konstrukcji. Kwestionariusz zawierał pytania dotyczące roli, źródeł oraz objawów i skutków niedoboru wybranych składników mineralnych, niezbędnych dla rozwoju i funkcjonowania organizmu. W celu uwiarygodnienia wyników badania, uczestnicy przed wypełnieniem ankiety zostali poinformowani o dobrowolnym i anonimowym udziale w badaniu. Wyniki nie sumują sie do 100% ponieważ ankietowani we wszystkich pytaniach mogli zaznaczyć kilka odpowiedzi. Wiedza badanych studentów na temat znaczenia i roli minerałów oraz ich niedoborów w rozwoju dzieci i młodzieży jest ogólna i niewystarczająca. Zauważalna jest różnica w wiedzy o roli, źródłach, objawach i skutkach niedoboru poszczególnych pierwiastków. Studenci posiadają najbardziej szczegółową wiedzę na temat roli, źródeł oraz objawów i skutków niedoboru wapnia i żelaza. Znajomość poszczególnych czynników kształtuje się na poziomie od 6 do 99 %. Bardziej ogólną wiedzę posiadają na temat magnezu. W przypadku tego pierwiastka znajomość poszczególnych czynników zawiera się w przedziale od 5 do 83 %. Najmniej wiadomości posiadają na temat cynku i potasu. W przypadku tych pierwiastków, znajomość czynników zawiera się w przedziale od 7 do 63 %.