AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: GRYKA ZWYCZAJNA
Liczba odnalezionych rekordów: 2



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/2
Nr opisu: 0000047490
Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Agnieszka Ginter, Marek Gugała, Iwona Mystkowska.
Tytuł pracy: Prozdrowotne właściwości gryki zwyczajnej (Fagopyrum esculentum Moench)
Tytuł równoległy: Health-promoting properties of Buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench)
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2024, nr 1(10), s. 118--126
p-ISSN: 2450-4963

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 20.000
Słowa kluczowe: gryka zwyczajna ; właściwości odżywcze ; właściwości zdrowotne
Słowa kluczowe ang.: buckwheat ; health properties ; nutritional properties
https://pans.krosno.pl/herbalism/wp-content/uploads/sites/55/2024/04/www-Prozdrowotne-wlasciwosci-gryki-zwyczajnej-Fagopyrum-esculentum-Moench.pdf
DOI: 10.12775/HERB.2024.010
Streszczenie: W pracy przedstawiono pochodzenie gryki zwyczajnej (Fagopyrum esculentum Moench) i jej wartości odżywcze. Omówiono skład chemiczny nasion, właściwości prozdrowotne owoców oraz możliwości wykorzystania rośliny w przemyśle spożywczym (w postaci kaszy, mąki, płatków, pieczywa, makaronów, ciastek), farmaceutycznym i ziołolecznictwie (w postaci herbatek i preparatów ziołowych, suplementów diety). Przedstawiono walory zdrowotne miodu gryczanego oraz wykorzystanie łuski gryczanej - będącej produktem ubocznym przetwarzania spożywczego gryki - do wypełniania poduszek, materacy przeciwodleżynowych, rogali, opasek czy siedzisk, które mają działanie terapeutyczne. Gryka to cenna roślina rolnicza ze względu na niewielkie wymagania glebowe, wysoką odporność na choroby i szkodniki oraz dużą wydajność miodową z 1 ha; ponadto wzbogaca bioróżnorodność pól.
Streszczenie: The paper presents the origin of the common buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench) and its nutritional value. The chemical composition of the seeds, the health-promoting properties of the fruit, and the potential for use in the food industry (groats, flour, flakes, breads, pastas, cookies), pharmaceuticals and herbal medicine (teas and herbal preparations, dietary supplements) were discussed. The health benefits of buckwheat honey are presented, as well as the use of buckwheat husk as a by-product for filling pillows, anti-decubitus mattresses, horns, bands or seats, which have a therapeutic effect. Buckwheat is a valuable agricultural crop due to its low soil requirements, high resistance to diseases and pests, high honey yield per hectare, in addition, in enriches the biodiversity of the fields.

2/2
Nr opisu: 0000027783
Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Honorata Dołęga.
Tytuł pracy: Gryka zwyczajna i jej funkcje prozdrowotne
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2014, nr 5, s. 24--26
p-ISSN: 0137-6780

Charakterystyka formalna: artykuł popularnonaukowy/popularny
Charakterystyka merytoryczna: artykuł popularnonaukowy
Język publikacji: POL
Słowa kluczowe: gryka ; gryka zwyczajna ; przemysł ; rolnictwo ; wartości odżywcze ; właściwości zdrowotne

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB