Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej
Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.
Zapytanie:
GRZYBY PLEŚNIOWE Liczba odnalezionych rekordów: 5
Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie Streszczenie: Aim: To detect and assess the activity of extracellular hydrolytic enzymes and to find differences in enzymograms between fungi isolated from wheat and rye samples and grown on Czapek-Dox Broth and Sabouraud Dextrose Broth enriched with cereal (wheat or rye). Isolated strains were also classified in the scale of biosafety levels (BSL). Material and methods: The study used 23 strains of fungi cultured from samples of wheat and rye (grain, grain dust obtained during threshing and soil) collected in the Lublin region (eastern Poland). API ZYM test (bioMérieux) was carried out according to the manufacturer's instructions. Classification of BSL (Biosafety levels) was based on the current literature. Results: High enzymatic activity was found in strains cultured in media containing 1% of wheat grain (Bipolaris holmi, Penicillium decumbens) and with an addition of 1% of rye grain (Cladosporium herbarum, Aspergillus versicolor, Alternaria alternata). The total number of enzymes varied depending on the type of media, and in most cases it was higher in the culture where an addition of cereal grains was used. Conclusions: Isolated strains of fungi reveal differences in the profiles of the enzyme assay. It can be assumed that the substrate enriched in grains stimulate the higher activity of mold enzymes.
4/5
Nr opisu: 0000031362 Autorzy: Wioletta Żukiewicz-Sobczak, Grażyna Cholewa, Paweł Sobczak, Jerzy Zagórski, Paulina Wojtyła-Buciora. Tytuł pracy: Health risks associated with exposure to fungi Tytuł całości: W: Farm Machinery and Processes Management in Sustainable Agriculture, 7th International Scientific Symposium / ed. by Bruno Huyghebaert, Edmund Lorencowicz and Jacek Uziak Miejsce wydania: Amsterdam Wydawca: Elsevier B.V Rok wydania: 2015 Seria: Agriculture and Agricultural Science Procedia, 2210-7843, Vol. 7 Strony zajęte przez pracę: S. 313-317 Charakterystyka formalna: referat w materiałach pokonferencyjnych zagranicznych Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy Charakterystyka wg MNiSW: publikacja w recenzowanych mat. konf. międzynar. uwzględnionej w WoS Język publikacji: ENG Punktacja ministerstwa: 15.000 Praca recenzowana Słowa kluczowe: grzyby pleśniowe ; zagrożenia zdrowotne ; rolnictwo Słowa kluczowe ang.: fungy ; health hazards ; agriculture Uwaga: Kopia dostępna w Dziale Gromadzenia, Opracowania i Kontroli Zbiorów Biblioteki PSW. Inne bazy podające opis:
WoS
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2210784315300541 DOI: 10.1016/j.aaspro.2015.12.053 Streszczenie: Occupational environment of farmers is full of biohazards. Especially frequent are molds found in grain, grain dust, and soil. People might be affected by diseases caused by these molds inducing: skin infections, bronchial asthma, allergic rhinitis and others. The aim of the study was to detect and quantify colonization by molds in samples of grain and grain dust collected during combine threshing, as well as in soil samples from organic and conventional cultivation systems in south - east Poland. The following were used for the study: 20 samples of rye, wheat and barley grain, 20 samples of every grain dust collected during combine threshing and 20 samples of soil for every cereal were collected from an organic cultivation system. The same number of corresponding samples from a conventional system of farming was also obtained. The concentrations (CFU/g) of molds were determined applying the method of plate dilution on two media, and the species composition of molds was determined using taxonomic keys and atlases. The results show a potential risk for people engaged in agriculture. The presence of allergenic and toxigenic molds in the work environment of this working group creates serious occupational exposure. This subject is of high significance for the health of population engaged in agricultural production and calls for further studies.
5/5
Nr opisu: 0000031361 Autorzy: Wioletta Żukiewicz-Sobczak. Tytuł pracy: Zagrożenia zdrowotne związane z ekspozycją na grzyby Tytuł całości: W: Ochrona budynków przed wilgocią, korozją biologiczną i ogniem : praca zbiorowa, T. 13 / red. Wojciech Skowroński Miejsce wydania: Wrocław Wydawca: Polskie Stowarzyszenie Mykologów Budownictwa Rok wydania: 2015 Seria: Monografia, nr 11 Strony zajęte przez pracę: S. 300-305 ISBN: 978-83-940830-0-7 Charakterystyka formalna: rozdział w monografii polskiej Język publikacji: POL Liczba arkuszy: 0,25 Praca recenzowana Słowa kluczowe: grzyby pleśniowe ; ekspozycja ; zagrożenia zdrowotne ; alergia ; choroby układu oddechowego Uwaga: Kopia dostępna w Dziale Gromadzenia, Opracowania i Kontroli Zbiorów Biblioteki PSW. Projekt/grant: : Narodowe Centrum Nauki, 2011/01/B/NZ7/04300