AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: GRZYBY PLEŚNIOWE
Liczba odnalezionych rekordów: 5



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/5
Nr opisu: 0000038085
Autorzy: Wioletta Żukiewicz-Sobczak, Paweł Sobczak, Kazimierz Imbor, Marcin Weiner.
Tytuł pracy: "Zespół chorego budynku" w epidemiologii chorób alergicznych
Tytuł równoległy: "Sick building syndrome" in epidemiology of allergic diseases
Tytuł całości: W: Ochrona budynków przed wilgocią, korozją biologiczną i ogniem : praca zbiorowa / red. Wojciech Skowroński
Miejsce wydania: Wrocław
Wydawca: Oficyna Wydawnicza Politechniki Wrocławskiej
Rok wydania: 2019
Seria: Monografia, nr 15
Strony zajęte przez pracę: S. 259-267
ISBN: 978-83-7493-095-6
Charakterystyka formalna: rozdział w monografii polskiej
Charakterystyka wg MNiSW: rozdział w monografii z wykazu MEiN
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 80.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: alergia ; choroby alergiczne ; grzyby pleśniowe ; zespół chorego budynku
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
Projekt/grant: Zagrożenia zdrowotne w budynkach mieszkalnych oraz użyteczności publicznej wynikające z wad konstrukcyjnych i nieodpowiedniego użytkowania : działalność statutowa WNZS PSW, S/11/18

2/5
Nr opisu: 0000035038
Autorzy: Wioletta Żukiewicz-Sobczak, Paweł Sobczak.
Tytuł pracy: Grzyby pleśniowe w pomieszczeniach zakładów mięsnych
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2017, nr 3, s. 30--35
p-ISSN: 0367-4916
e-ISSN: 2449-9536

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 7.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: grzyby pleśniowe ; zakład mięsny
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii
Streszczenie: Bezpieczeństwo zdrowotne żywności jest istotnie związane z warunkami produkcji w każdym z przemysłów. Mikroflora wszechobecna w powietrzu atmosferycznym dostarcza wielu problemów producentom żywności. Z tego względu należy zachować daleko posunięte środki zaradcze związane z wprowadzeniem systemów bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Na szczególną uwagę zasługuje przemysł mięsny. Zmiany enzymatyczne i biologiczne zachodzące w surowcach mięsnych wymagają odpowiednio niskiej temperatury podczas ich obróbki. N ależy również zaznaczyć, że w tego typu miejscach panują wyjątkowo wilgotne warunki, które związane są z higieną urządzeń i pomieszczeń. Dostęp do wody pod wysokim ciśnieniem jest na każdym stanowisku pracy, co ma zapewniać odpowiednią higienę. Stworzone w ten sposób warunki są idealne do bytowania, a nawet rozwoju mikroorganizmów. Szczególnie niebezpieczne dla zdrowia, obok bakterii, są grzyby pleśniowe. Pomimo stałego monitorowania czystości mikrobiologicznej powietrza mikroorganizmy obecne w powietrzu, czyli bioaerozole, stanowią zagrożenie dla bezpieczeństwa produkowanej żywności, a także dla zdrowia zawodowo narażonych pracowników.

3/5
Nr opisu: 0000033157
Autorzy: Wioletta Żukiewicz-Sobczak, Grażyna Cholewa, Paweł Sobczak, Wojciech Silny, Rafał Nadulski, Paulina Wojtyła-Buciora, Jerzy Zagórski.
Tytuł pracy: Enzymatic activity of fungi isolated from corps
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2016, Vol. 33, no. 6, p. 457--463
p-ISSN: 1642-395X

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Wskaźnik Impact Factor ISI: 1.683
Punktacja ministerstwa: 15.000
Słowa kluczowe: aktywność enzymatyczna ; grzyby pleśniowe ; zymogram
Słowa kluczowe ang.: enzymatic activity ; mold fungi ; zymogram ; biohazards
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
http://www.termedia.pl/Enzymatic-activity-of-fungi-isolated-from-crops,7,28805,1,1.html
DOI: 10.5114/ada.2016.63885
Streszczenie: Aim: To detect and assess the activity of extracellular hydrolytic enzymes and to find differences in enzymograms between fungi isolated from wheat and rye samples and grown on Czapek-Dox Broth and Sabouraud Dextrose Broth enriched with cereal (wheat or rye). Isolated strains were also classified in the scale of biosafety levels (BSL). Material and methods: The study used 23 strains of fungi cultured from samples of wheat and rye (grain, grain dust obtained during threshing and soil) collected in the Lublin region (eastern Poland). API ZYM test (bioMérieux) was carried out according to the manufacturer's instructions. Classification of BSL (Biosafety levels) was based on the current literature. Results: High enzymatic activity was found in strains cultured in media containing 1% of wheat grain (Bipolaris holmi, Penicillium decumbens) and with an addition of 1% of rye grain (Cladosporium herbarum, Aspergillus versicolor, Alternaria alternata). The total number of enzymes varied depending on the type of media, and in most cases it was higher in the culture where an addition of cereal grains was used. Conclusions: Isolated strains of fungi reveal differences in the profiles of the enzyme assay. It can be assumed that the substrate enriched in grains stimulate the higher activity of mold enzymes.

4/5
Nr opisu: 0000031362
Autorzy: Wioletta Żukiewicz-Sobczak, Grażyna Cholewa, Paweł Sobczak, Jerzy Zagórski, Paulina Wojtyła-Buciora.
Tytuł pracy: Health risks associated with exposure to fungi
Tytuł całości: W: Farm Machinery and Processes Management in Sustainable Agriculture, 7th International Scientific Symposium / ed. by Bruno Huyghebaert, Edmund Lorencowicz and Jacek Uziak
Miejsce wydania: Amsterdam
Wydawca: Elsevier B.V
Rok wydania: 2015
Seria: Agriculture and Agricultural Science Procedia, 2210-7843, Vol. 7
Strony zajęte przez pracę: S. 313-317
Charakterystyka formalna: referat w materiałach pokonferencyjnych zagranicznych
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: publikacja w recenzowanych mat. konf. międzynar. uwzględnionej w WoS
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 15.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: grzyby pleśniowe ; zagrożenia zdrowotne ; rolnictwo
Słowa kluczowe ang.: fungy ; health hazards ; agriculture
Uwaga: Kopia dostępna w Dziale Gromadzenia, Opracowania i Kontroli Zbiorów Biblioteki PSW.
Inne bazy podające opis:
  • WoS

    http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2210784315300541
    DOI: 10.1016/j.aaspro.2015.12.053
    Streszczenie: Occupational environment of farmers is full of biohazards. Especially frequent are molds found in grain, grain dust, and soil. People might be affected by diseases caused by these molds inducing: skin infections, bronchial asthma, allergic rhinitis and others. The aim of the study was to detect and quantify colonization by molds in samples of grain and grain dust collected during combine threshing, as well as in soil samples from organic and conventional cultivation systems in south - east Poland. The following were used for the study: 20 samples of rye, wheat and barley grain, 20 samples of every grain dust collected during combine threshing and 20 samples of soil for every cereal were collected from an organic cultivation system. The same number of corresponding samples from a conventional system of farming was also obtained. The concentrations (CFU/g) of molds were determined applying the method of plate dilution on two media, and the species composition of molds was determined using taxonomic keys and atlases. The results show a potential risk for people engaged in agriculture. The presence of allergenic and toxigenic molds in the work environment of this working group creates serious occupational exposure. This subject is of high significance for the health of population engaged in agricultural production and calls for further studies.

    5/5
    Nr opisu: 0000031361
    Autorzy: Wioletta Żukiewicz-Sobczak.
    Tytuł pracy: Zagrożenia zdrowotne związane z ekspozycją na grzyby
    Tytuł całości: W: Ochrona budynków przed wilgocią, korozją biologiczną i ogniem : praca zbiorowa, T. 13 / red. Wojciech Skowroński
    Miejsce wydania: Wrocław
    Wydawca: Polskie Stowarzyszenie Mykologów Budownictwa
    Rok wydania: 2015
    Seria: Monografia, nr 11
    Strony zajęte przez pracę: S. 300-305
    ISBN: 978-83-940830-0-7
    Charakterystyka formalna: rozdział w monografii polskiej
    Język publikacji: POL
    Liczba arkuszy: 0,25
    Praca recenzowana
    Słowa kluczowe: grzyby pleśniowe ; ekspozycja ; zagrożenia zdrowotne ; alergia ; choroby układu oddechowego
    Uwaga: Kopia dostępna w Dziale Gromadzenia, Opracowania i Kontroli Zbiorów Biblioteki PSW.
    Projekt/grant: : Narodowe Centrum Nauki, 2011/01/B/NZ7/04300

      Wyświetl ponownie stosując format:
  • Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB