AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: MIKROBIOM
Liczba odnalezionych rekordów: 3



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/3
Nr opisu: 0000046534
Autorzy: Małgorzata Tokarska-Rodak, Marcin Weiner.
Tytuł pracy: Candida species w miejscu pracy : element mikrobioty, patogen oportunistyczny oraz czynnik zoonotyczny
Tytuł równoległy: Candida species at the workplace : microbiota component, opportunistic pathogen and zoonotic agent
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2023, Vol. 74, no 5, p. 425--433
p-ISSN: 0465-5893
e-ISSN: 2353-1339

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Wskaźnik Impact Factor ISI: 1.000
Punktacja ministerstwa: 200.000
Słowa kluczowe: drożdze ; grupa zawodowa ; infekcje grzybicze ; kandydoza ; mikrobiom ; zwierzęta
Słowa kluczowe ang.: animals ; candidiasis ; fungal infections ; microbiome ; occupational group ; yeast
http://medpr.imp.lodz.pl/-Candida-species-w-miejscu-pracy-element-mikrobioty-patogen-oportunistyczny-oraz,173017,0,1.html
DOI: 10.13075/mp.5893.01412
Streszczenie: Grzyby Candida spp. wyizolowane od zarówno ludzi, jak i zwierząt, mają zbliżony genotyp. Nie stwierdzono również swoistości tych grzybów w stosunku do kolonizowania różnych gatunków żywicieli, przez co zwierzęta mogą być ich rezerwuarem dla człowieka. Narażenie zawodowe dotyczy pracowników mających bezpośredni kontakt ze zwierzętami gospodarskimi, tj. rolników, hodowców, weterynarzy i pracowników technicznych gospodarstw. Infekcje grzybicze i choroby zwłaszcza skóry dłoni mogą być także związane z długotrwałą ekspozycją na wilgoć i opatrunki okluzyjne. Ryzyko zakażenia wzrasta również u pracowników sektora rybnego, florystów, fryzjerów, pracowników gastronomii, piekarzy i cukierników, a także zatrudnionych w ochronie zdrowia. Candida spp. jako organizmy saprofityczne pełnią istotną funkcję w zachowaniu homeostazy organizmu, a wraz z jej zachwianiem zwiększają ryzyko kandydozy. Intensyfikacja produkcji zwierzęcej, zmiany środowiskowe oraz nadmierne stosowanie antybiotyków w leczeniu infekcji u ludzi i zwierząt sprzyjają tego typu zakażeniom. Ważne jest zatem przyjęcie przez pracodawców i pracowników narażanych zawodowo odpowiednich strategii w celu ograniczenia czynników sprzyjających zakażeniom na tle Candida spp. w miejscu pracy.
Streszczenie: Candida spp. isolated from both humans and animals have a similar genotype. Properties of Candida spp. specific for different host species have not been isolated, followed by studies indicating that animals can be a reservoir of these fungi for humans. Occupational exposure concerns workers who have direct contact with farm animals, i.e., farmers, breeders, veterinarians, farm technicians. Hand dermatitis and fungal infection may be caused by prolonged exposure to water and occlusive gloves. The risk of fungal infection is estimated to be high for seafood workers, florists, hairdressers, bakers and cooks, gastronomy workers and healthcare workers. Even though Candida spp. are effective as saprophytic, in the event of a weakening of the function or disturbance of homeostasis, the risk of developing an additional form of candidiasis is increasing due to the intensification of animal production, environmental changes and the excessive use of antibiotics to treat infections in humans and animals. Employers and workers should adopt appropriate strategies to reduce factors conductive to Candida spp. infection at professional work.
Projekt/grant: Zastosowanie mikroskopu sił atomowych (AFM) w ocenie własności nanomechanicznych Candida spp : Fundusz Grantów na Badania Własne / PSW Biała Podlaska, PB/1/2019

2/3
Nr opisu: 0000035633
Autorzy: Anna Gózd-Barszczewska, Maria Kozioł-Montewka, Piotr Barszczewski.
Tytuł pracy: Udział mikrobiomu przewodu pokarmowego w patogenezie chorób układu sercowo-naczyniowego poprzez wpływ na zaburzenia gospodarki lipidowej
Tytuł równoległy: The role of gut microbiome in the pathogenesis of cardiov ascular diseases, through the effect on lipid metabolism disorders
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2018, Vol. 9, Nr 2, s. 49--56
p-ISSN: 2082-0623

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 5.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: miażdżyca ; mikrobiom ; zaburzenia lipidowe
Słowa kluczowe ang.: atherosclerosis ; lipid disorders ; microbiome
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii
http://evereth.pl/forum-zakazen-2018-9-2-49-108/
DOI: 10.15374/FZ2018007
Streszczenie: Choroby układu sercowo-naczyniowego pozostają w społeczeństwach krajów wysoko rozwiniętych główną przyczyną zgonów. Pomimo licznych badań nadal nie wyjaśniono w pełni ich patogenezy. Nadzieję na poprawę sytuacji wiąże się z poznaniem roli mikroflory jelitowej, która poprzez wytwarzane metabolity, a także interakcję z organizmem gospodarza może wywierać wpływ na procesy zdrowia i choroby. W niniejszej pracy porównano wyniki badań własnych oraz europejskich badań populacyjnych w aspekcie wpływu drobnoustrojów na występowanie chorób układu sercowo-naczyniowego. Ustalono, iż wybrane grupy bakterii są istotne w kontekście występowania zaburzeń gospodarki lipidowej, odgrywających kluczową rolę w rozwoju miażdżycy. Dzięki wykorzystaniu badań molekularnych możliwe staje się porównywanie wyników badań mikrobiomu i poszukiwanie związków mikroflory z procesami patologicznymi w różnych populacjach.
Streszczenie: Cardiovascular diseases remain the main cause of deaths in the societies of highly developed countries. Despite numerous studies, their pathogenesis is still not fully explained. The chance to improve the situation is related to determining the role of human gut microbiota, which, through metabolites, as well as the interaction with the host, could have an impact on human health. In this study, we compared the results of our research and European studies in order to determine the effect of microorganisms on the occurrence of cardiovascular diseases. We have found that selected bacterial taxa may contribute to lipid disorders, which play a key role in the development of atherosclerosis. Molecular methods allow to compare the results of microbiome studies and establish microflora compounds with pathological processes in different populations.

3/3
Nr opisu: 0000027627
Autorzy: Maria Kozioł-Montewka, Anna Pańczuk, Małgorzata Tokarska-Rodak, Jolanta Paluch-Oleś, Iwona Gładysz, Agnieszka Sikora, Aneta Katarzyna Filipek-Czerska, Edyta Kawka, Emilia Pawłowicz, Beata Ewa Kosińska, Maciej Wacław Montewka, Aneta Skrzek, Małgorzata Kozioł, Anna Gózd-Barszczewska, Piotr Barszczewski, Stanisława Spisacka.
Tytuł pracy: Current infectious threats associated with the development of civilization and progress in medicine - methods of prevention and education
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2014, Vol. 8, no 1, p. 6--14
p-ISSN: 2353-6942

Uwagi: Streszcz. w jęz. ang.
Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 4.000
Index Copernicus: 79.270
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: Legionella ; legioneloza ; borelioza ; gruźlica ; mikrobiom ; odporność ; antybiotykooporność
Słowa kluczowe ang.: Lyme disease ; legionellosis ; tuberculosis ; microbiome ; antibiotic resistance
Inne bazy podające opis:
  • AGRO

    https://www.termedia.pl/CURRENT-INFECTIOUS-THREATS-ASSOCIATED-WITH-THE-DEVELOPMENT-OF-CIVILIZATION-AND-PROGRESS-IN-MEDICINE-METHODS-OF-PREVENTION-AND-EDUCATION,99,26648,0,0.html

      Wyświetl ponownie stosując format:
  • Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB