AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: OSŁONKI NATURALNE
Liczba odnalezionych rekordów: 2



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/2
Nr opisu: 0000036484
Autorzy: Paweł Sobczak, Wioletta Żukiewicz-Sobczak.
Tytuł pracy: Pozyskiwanie osłonek naturalnych
Tytuł równoległy: Sourcing of naturals casings
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2018, nr 11, s. 10--13
p-ISSN: 0367-4916
e-ISSN: 2449-9536

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 7.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: osłonki naturalne ; jelita ; obróbka jelit
Słowa kluczowe ang.: natural casings ; intestines ; bowel processing
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
Streszczenie: Produkty pochodzenia naturalnego stają się coraz popularniejsze w dzisiejszych czasach. W przemyśle mięsnym do nadziewania często używane są osłonki naturalne. Najpopularniejsze są osłonki wieprzowe, ale stosuje się również osłonki wołowe, końskie, baranie czy kozie. Osłonki pozyskiwane są najczęściej z jelit, ale mogą również pochodzić z pęcherza moczowego, przełyku czy żołądka zwierząt domowych. Obróbka jelit obejmuje takie procesy jak: rozbiór, opróżnianie, szlamowanie, płukanie, sortowanie (kalibrowanie), konserwowanie i przechowywanie.
Streszczenie: The natural origin products are becoming very popular nowadays. In the meat industry often used for filling are natural origin casings. Pork casings are the most popular, but there are also beef, horse, sheep and goat casings being used. The casings are obtained usually from intestines, but they can also come from the home animal's bladder, esophagus or stomach. Bowel processing includes such processes as: cutting, emptying, sludging, rinsing, sorting (calibration), preservation and storage.

2/2
Nr opisu: 0000035067
Autorzy: Paweł Sobczak, Wioletta Żukiewicz-Sobczak, Marta Kozak.
Tytuł pracy: Urządzenia stosowane w produkcji osłonek naturalnych
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2017, nr 8 (217), s. 24--27
p-ISSN: 1732-467X

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy
Język publikacji: POL
Słowa kluczowe: osłonki naturalne ; wędliny
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB