AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: OWOCE MALINY
Liczba odnalezionych rekordów: 1



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/1
Nr opisu: 0000035348
Autorzy: Alicja Joanna Baranowska, Iwona Mystkowska, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała.
Tytuł pracy: Cenne owoce maliny właściwej (Fructus Rbi idaei)
Tytuł równoległy: Valuable raspberry fruits (Fructus Rbi idaei)
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2017, nr 1(3), s. 70--79
p-ISSN: 2450-4963

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Język publikacji: POL
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: owoce maliny ; skład chemiczny ; właściwości lecznicze
Słowa kluczowe ang.: raspberry fruit ; chemical composition ; medicinal features
Uwaga: kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii
http://www.pwsz.krosno.pl/gfx/pwszkrosno/userfiles/biblioteka/5_cenne_owoce_maliny1.pdf
Streszczenie: Rasberry is one of the oldest plants known to mankind for centuries and used for food and medical purposes. The usefulness of raspberry fruit (Fructus Rubi idaei) and leaces (Folium Rubi ideai) is determined to a large extent by their chemical composition. The biological value of raspberry fruit (Rubus idaeus L) depends on the level of antioxidants which include ascorbic acid and anthocyanins. However, the flavour and aroma of the fruit is determined by the degree of maturity, variety, the content of monosaccharides, organic acids and volatile substances. Raspberry fruits are also rich in vitamins (especially vitamin C, vitamin B, PP, A, E and K), minerals: potassium (K), calcium (Ca), magnesium (Mg), iron (Fe), and minor amounts of manganese (Mn), copper (Cu), zine (Zn), (therefore have a de-aciddifying effect, strenghening the heart and regulate the activity of the nervous system). They also contain large amounts of fiber and pectin. The results of recent studies have shown that ellagic acid contained in raspberries (rasberry seeds contain up to 87,5% of the ellagic acid) inhibits neoplastic processes and has anti-viral and anti-inflammatory features. recent research confirms the positive impact of raspberry ketone (C10H12O2 for the treatment of obesity.

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB