AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: PREBIOTYKI
Liczba odnalezionych rekordów: 2



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/2
Nr opisu: 0000044766
Autorzy: Katarzyna Jakimiuk, Małgorzata Tokarska-Rodak.
Tytuł pracy: Analysis of knowledge on probiotics among adults living in the Biała Podlaska County (Lublin Voivodship)
Tytuł równoległy: Analiza wiedzy dotyczącej probiotyków wśród dorosłych mieszkańców powiatu bialskiego (woj. lubelskie)
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2022, Vol. 16, issue 4, p. 312--322
p-ISSN: 2353-6942
e-ISSN: 2354-0265

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Wskaźnik Impact Factor ISI: 0.400
Punktacja ministerstwa: 20.000
Słowa kluczowe: mikrobiota ; prebiotyki ; probiotyki ; synbiotyki ; zdrowie
Słowa kluczowe ang.: health ; microbiota ; prebiotics ; probiotics ; synbiotics
https://www.termedia.pl/ANALYSIS-OF-KNOWLEDGE-ON-PROBIOTICS-AMONG-ADULTS-LIVING-IN-THE-BIALA-PODLASKA-COUNTY-LUBLIN-VOIVODSHIP-,99,48008,0,1.html
DOI: 10.5114/hpc.2022.120360
Streszczenie: Background Lactic acid bacteria of the Lactobacillus and Bifidobacterium genera are mainly used as probiotics. Their effect on the human organism is multidirectional, hence they are used both in prevention and treatment of many disease entities. The aim of the study was to analyze the level of knowledge about probiotics among adult residents of the city of Biała Podlaska and Biała Podlaska County (Lublin voivodeship, Poland). Material and methods: The survey was conducted among 116 adults meeting the criterion of place of residence. An original survey questionnaire was used as a research tool. Results: The majority of the respondents knew the definition of probiotics; food products which are their source were also correctly indicated. Probiotics were most commonly used during antibiotic therapy, with dietary supplements being the preferred form of probiotic use. The overwhelming majority of the respondents believe that probiotics have a positive impact on the human body, mainly through their effect on intestinal regulation. No one indicated that probiotics could have a negative effect on health. More than half of the respondents also know what prebiotics are and only a few use synbiotics. Conclusions: The vast majority of the adults participating in the survey use probiotics, know their beneficial effects on the human body, and are familiar with their natural dietary sources. Knowledge of the negative effects of probiotic supplementation and the use of prebiotics and synbiotics is less widespread; therefore, it is important to strive to continuously raise public awareness of these issues by undertaking educational and informational activities.
Streszczenie: Wprowadzenie: Jako probiotyki stosowane są głównie bakterie wytwarzające kwas mlekowy z rodzajów Lactobacillus i Bifidobacterium. Ich działanie na organizm człowieka jest wielokierunkowe, stąd też znajdują one zastosowanie zarówno w profilaktyce, jak i w leczeniu wielu jednostek chorobowych. Celem pracy była analiza poziomu wiedzy na temat probiotyków wśród dorosłych mieszkańców miasta Biała Podlaska i powiatu bialskiego (woj. lubelskie). Materiał i metody: Badania ankietowe przeprowadzono wśród 116 dorosłych osób, spełniających kryterium, jakim było miejsce zamieszkania. Jako narzędzie badawcze zastosowano autorski kwestionariusz ankiety. Wyniki: Większość respondentów znała definicję probiotyków, trafnie wskazywano również produkty spożywcze będące ich źródłem. Najczęściej sięgano po probiotyki przy antybiotykoterapii, przy czym preferowaną formą stosowania probiotyków były suplementy diety. Przeważająca większość respondentów uważa, że probiotyki mają pozytywny wpływ na organizm człowieka, głównie poprzez wpływ na regulację pracy jelit. Nikt nie wskazał na możliwość negatywnego działania probiotyków na zdrowie. Ponad połowa badanych wie także czym są prebiotyki, a tylko nieliczni stosują synbiotyki. Wnioski: Zdecydowana większość osób dorosłych biorących udział w badaniu stosuje probiotyki, zna ich korzystny wpływ na organizm człowieka, jak również zna ich naturalne źródła pokarmowe. Wiedza na temat ujemnych skutków suplementacji probiotyków oraz stosowania prebiotyków i synbiotyków jest mniej powszechna dlatego ważne jest dążenie do ciągłego podnoszenia świadomości społecznej w tym zakresie poprzez podejmowanie działań edukacyjno-informacyjnych.

2/2
Nr opisu: 0000041233
Autorzy: Konrad Kamil Hozyasz.
Tytuł pracy: Yacon - prozdrowotna roślina bulwiasta
Tytuł równoległy: Yacon - healthy tuberous plant
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2020, Vol. 10, nr 4, s. 297--304
p-ISSN: 2082-9876
e-ISSN: 2451-1870

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł spoza wykazu MEiN
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 5.000
Słowa kluczowe: dieta bezglutenowa ; niski indeks glikemiczny ; prebiotyki ; yacon
Słowa kluczowe ang.: gluten-free diet ; low-glycemic index ; prebiotics ; yacon
https://www.pzp.umed.wroc.pl/pl/article/2020/10/4/297/
DOI: 10.17219/pzp/127990
Streszczenie: Yacon jest rośliną okopową uprawianą w Andach od co najmniej kilkuset lat. Niezawierające skrobi bulwy o chrupiącej teksturze są jadane na surowo i uważane za "owoce" w tradycyjnych postinkaskich dietach. W przeciwieństwie do większości uprawnych roślin korzeniowych w bulwach yaconu spicharzają się węglowodany pod postacią fruktanów. Proporcja fruktanów do fruktozy, glukozy i sacharozy zależy od warunków uprawy oraz przechowywania ziemiopłodu. Bulwy yaconu, zawierające ponad 70% wody i dużą ilość błonnika rozpuszczalnego, cechuje mała wartość energetyczna (14,8-22,4 kcal/100 g świeżej masy). W ostatnich latach yacon intensywnie badano, m.in. jako żywność funkcjonalną. Mąkę z yaconu, którą można wzbogacać inne produkty spożywcze, wytwarza się z wykorzystaniem różnych technologii. Dodatek tejże mąki do wyrobów bezglutenowych istotnie poprawia ich skład poprzez zwiększenie ilości składników prebiotycznych oraz związków o potencjale przeciwutleniającym. Yacon jest relatywnie nową rośliną użytkową na globalnym rynku produktów spożywczych. Spożycie yaconu, "superżywności" o niskim indeksie glikemicznym i właściwościach opóźniających procesy starzenia, wzrastało w ostatnich 30 latach wśród zamożnych konsumentów z Dalekiego Wschodu i Nowej Zelandii. Bulwy warto wziąć pod uwagę podczas opracowywania diety, która ma skutkować zmianami metabolicznymi w organizmie, podobnymi do występujących podczas poszczenia. Yacon można poddawać różnorodnej obróbce kulinarnej. Warto podkreślić, że bulwy łatwo dają się krajać w słupki, które zachowują kruchość po smażeniu, co stanowi wielką zaletę w kuchni azjatyckiej. Koktajle z surowego yaconu stają się coraz popularniejsze, podobnie jak niskokaloryczne słodziki z zagęszczonego soku z tej rośliny, stosowane m.in. w diecie osób z zaburzeniami ze spektrum autyzmu. Uprawa yaconu stanowi obiecującą opcję dla polskiego rolnictwa.
Streszczenie: Yacon is a tuberous crop, which has been in cultivation for at least several hundreds of years in the Andes. The starch-free yacon tubers with crunchy texture are eaten raw and regarded as fruit in traditional Incas diets. Unlike most plant roots in the human diet, yacon tubers store carbohydrates mostly in the form of fructans. The ratio of fructans to fructose, glucose and sucrose depends on the stage of development of the crop and the post-harvest storage. The root, containing more than 70% water and mostly dietary fiber, has a low caloric value (14.8-22.4 kcal/100 g wet weight). Yacon root has been extensively studied for its potential as functional food. Yacon flour may be produced using different methods and has considerable potential for food enrichment. The flour may improve the nutritional composition of gluten-free products, because it represents an important source of not only prebiotics but also phenolic compounds. Consumption of yacon, "superfoods" with low glycemic index and properties slowing down the aging process, has been increasing in the last 30 years among wealthy consumers from the Far East and New Zealand. The crop is relatively new to global market. Tubers are a potential raw material when composing a diet that results in metabolic changes similar to those occurring during fasting. Yacon can be subjected to various culinary treatments. It is worth noting that yacon can be easily cut into sticks and remains crunchy after stir-frying, what is a great advantage in Asian cuisine. Yacon smoothie is becoming more and more popular, just as low-caloric sweeteners with concentrated yacon juice, used, i.a., in the diet for autistic patients. The plant is a promising alternative crop for Polish agriculture.

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB