AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: PRZEMYSŁ MIĘSNY
Liczba odnalezionych rekordów: 3



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/3
Nr opisu: 0000036488
Autorzy: Paweł Sobczak, Wioletta Żukiewicz-Sobczak, Klaudia Wołyńczuk.
Tytuł pracy: Główne zadania systemu próżniowego usuwania odpadów
Tytuł równoległy: The main tasks of the vacuum waste disposal system
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2018, nr 7, s. 10--11
p-ISSN: 0367-4916
e-ISSN: 2449-9536

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 7.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: odpady ; transport próżniowy ; przemysł mięsny ; ubój
Słowa kluczowe ang.: waste ; vacuum transport ; meat industry ; slaughter
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
Streszczenie: Najwięcej odpadów w przemyśle mięsnym powstaje na liniach uboju. Najskuteczniejszą metodą ich usuwania i transportu jest stosowanie systemu próżniowego. Związane jest to z bezpośrednim odbiorem odpadów, w miejscu powstawania, higieną systemu, bez możliwości krzyżowania dróg czystej z brudną oraz znacznie niższymi kosztami, m.in. mycia systemu oraz obsługi.
Streszczenie: The largest amount of waste in the meat industry is produced on slaughter lines. The most effective method of removing and transporting them is using a vaccum system. It is connected with the direct collection of waste, in the place of production, system hygiene, without the possibiblity of crossing lines with clean and dirty and much lower costs, including system and service cleaning.

2/3
Nr opisu: 0000035043
Autorzy: Paweł Sobczak, Wioletta Żukiewicz-Sobczak, Marta Kozak.
Tytuł pracy: Opakowania w przemyśle mięsnym
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2017, nr 4, s. 16--18
p-ISSN: 0367-4916

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 7.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: przemysł mięsny ; opakowanie
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii
Streszczenie: Opakowania w przemyśle mięsnym spełniają podwójną rolę. Pierwsza z nich i najważniejsza to zabezpieczenie wyrobu przed niekorzystnym oddziaływaniem czynników zewnętrznych, natomiast druga to atrakcyjny wygląd, który jest istotny w marketingu, a w szczególności w sieci placówek sprzedaży detalicznej.

3/3
Nr opisu: 0000035044
Autorzy: Wioletta Żukiewicz-Sobczak, Paweł Sobczak, Marta Kozak.
Tytuł pracy: Technologia osłonek w przemyśle mięsnym
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2017, nr 6, s. 12--14
p-ISSN: 0367-4916

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 7.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: przemysł mięsny ; osłonki ; technologia
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii
Streszczenie: Osłonki są liczną i bardzo zróżnicowaną grupą opakowań bezpośrednich stosowanych w procesie technologicznym produkcji wyrobów mięsnych. Stosuje się je jako jednostkowe opakowania w ramach każdej z czterech technologicznych grup wędlin wymienionych w Polskiej Normie PN-A-82007. Osłonki wędlinowe, ze względu na ich pochodzenie, dzieli się na dwie grupy: naturalne i sztuczne. Surowcem do produkcji osłonek naturalnych są wybrane i odpowiednio przygotowane uboczne części ciała zwierząt rzeźnych, natomiast osłonki sztuczne, nazywane tak ze względu na rodzaj surowca stosowanego do ich produkcji, są produkowane przemysłowo.

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB