AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: SKORUPIAKI
Liczba odnalezionych rekordów: 1



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/1
Nr opisu: 0000031513
Autorzy: Wioletta Żukiewicz-Sobczak, Paweł Sobczak, Kazimierz Zawiślak, Jerzy Zagórski, Paulina Wojtyła-Buciora, Andrzej Wojtyła.
Tytuł pracy: Physical and chemical properties comparison of fungal and crustaceous chitosan
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2015, Vol. 1, no. 1, s. 7--14
p-ISSN: 2450-5927
e-ISSN: 2450-5722

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Język publikacji: ENG
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: chitozan ; grzyby ; skorupiaki
Słowa kluczowe ang.: fungal chitosan ; crustaceous ; viscosity
Uwaga: Kopia dostępna w Dziale Gromadzenia, Opracowania i Kontroli Zbiorów Biblioteki PSW.
http://www.termedia.pl/Physical-and-chemical-properties-comparison-of-fungal-and-crustaceous-chitosan,100,26558,1,1.html
DOI: 10.5114/jhi.2015.56820
Streszczenie: In the paper we compared herein chemical properties of the fungal chitosan prepared according to the own method and the commonly used chitosan made from the crustaceous. The assessment included such parameters as: ash, fiber, fat, Na, K, Ca and Mg content. Inorganic phosphates, molecular weight and deacetylation degree were also determined. Based on these results a number of differences between substances was identified. The differences are related to varied structure that is due to different methods of two types of chitosan production. The difference in viscosity was the most pronounced parameter. It has been proved the viscosity of fungal chitosan was 5 times lower compared to crustaceous chitosan. The fungal chitosan was characterized with higher deacetylation degree (DD) than crustaceous chitosan. The deacetylation process has significant influence on the structure and chemical parameters of the chitosan. The chemical elements content was differentiation. Relatively low concentration of sodium was identified in the fungal chitosan. However, it contained high levels of nitrogen, fiber and fat when compared to the crustaceous chitosan.

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB