Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej
Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.
Zapytanie:
WARTOŚĆ ODŻYWCZA Liczba odnalezionych rekordów: 6
Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie Streszczenie: W pracy przedstawiono charakterystykę wybranych gatunków zbóż niezawierających białek glutenowych z podaniem zawartości składników odżywczych i związków bioaktywnych oraz produktów zbożowych stosowanych przez konsumenta. Omówiono białka glutenowe i znaczenie diety bezglutenowej. Podkreślono, że bezglutenowe produkty zbożowe zawierają mniej składników mineralnych, witamin z grupy B i błonnika i z tego powodu dieta bezglutenowa powinna być wzbogacana nie tylko o pseudozboża, ale też o inne produkty naturalnie bezglutenowe, takie jak: warzywa i owoce, oleje roślinne, nasiona roślin strączkowych, jaja, nieprzetworzone mięso i ryby, mleko i naturalne produkty mleczne. Bezpieczne produkty można kupić nie tylko w Polsce, ale i w całej Europie i są one oznaczone graficznie licencjonowanym znakiem Przekreślonego Kłosa. Streszczenie: The paper presents a short description of selected cereal species that do not contain gluten proteins, with the content of nutrients and bioactive compounds as well as cereal products used by the consumer. Gluten proteins and the importance of a gluten-free diet are discussed. It was emphasized that gluten-free cereal products contain less minerals, B vitamins and fiber, hence they should be enriched not only with pseudo-cereals, but also with other naturally gluten-free products, such as: vegetables and fruits, vegetable oils, legumes, eggs, unprocessed meat and fish, milk and natural dairy products. The safe products can be purchased not only in Poland, but also throughout Europe, and they are graphically marked with the licensed Crossed Grain mark.
2/6
Nr opisu: 0000035838 Autorzy: Krystyna Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska, Alicja Joanna Baranowska, Anna Sikorska, Magdalena Zarzecka. Tytuł pracy: Odżywcze i prozdrowotne właściwości ziarna owsa i przetworów owsianych Tytuł równoległy: Nutritional and pro-healthy properties of oat grain and oat products Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2018, T. 67, nr 2 (319), s. 409--414 p-ISSN: 0023-4249 Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN) Język publikacji: POL Punktacja ministerstwa: 12.000 Praca recenzowana Słowa kluczowe: ziarno owsa ; skład chemiczny ; wartość odżywcza ; walory zdrowotne Słowa kluczowe ang.: grain oat ; chemical composition ; nutritional values ; health benefits Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii. http://kosmos.icm.edu.pl/PDF/2018/409.pdf Streszczenie: W pracy przedstawiono krótką historię uprawy owsa, charakterystykę botaniczną, skład chemiczny ziarna, wartość odżywczą i prozdrowotną oraz wielostronne wykorzystanie. Owies i jego produkty są cennym źródłem wielu bioaktywnych składników odżywczych i substancji, takich jak: białka, lipidy, składniki mineralne, witaminy, błonnik pokarmowy, beta-glukany, polifenole. Owies jest zbożem o prozdrowotnym działaniu na organizm człowieka. Zdaniem żywieniowców i lekarzy, produkty owsiane mogą stanowić cenne uzupełnienie diety, zwłaszcza u osób z chorobami, takimi jak: zaburzenia czynności przewodu pokarmowego, miażdżyca, nadciśnienie, nadwaga czy obniżona sprawność psychofizyczna. Streszczenie: The article presents a brief history of oat cultivation, botanical characteristic of the plant, chemical composition of its grain, nutritional and pro-health values and multi-purpose utilization. Oat and oat products are precious source of many bioactive nutrients components and substances such as: proteins, lipids, mineral compounds, vitamins, dietary fibre, beta-glucans, polyphenols. Oat is a health promoting grain for the human body. Nutritionists and physicians believe that oat products may be a beneficial diet supplement highly recommended for people suffering from such diseases as: gastrointestinal track disorders, atherosclerosis, hypertension, overweight and reduced psychophysical efficiency.
3/6
Nr opisu: 0000029382 Autorzy: Alicja Joanna Baranowska, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Iwona Mystkowska, Katarzyna Świerczewska-Pietras. Tytuł pracy: Wartość dietetyczna i odżywcza owoców maliny właściwej (Rubus Idaeus L.) Tytuł całości: W: Współczesne dylematy polskiego rolnictwa 3, T. 1 / red. Krystyna Zarzecka, Stanisław Kondracki Miejsce wydania: Biała Podlaska Wydawca: Wydawnictwo PSW JPII Rok wydania: 2014 Strony zajęte przez pracę: S. 33-40 ISBN: 978-83-61044-55-0 Charakterystyka formalna: rozdział w monografii polskiej Charakterystyka wg MNiSW: rozdział w monografii - j. polski lub innym poza kongres. Język publikacji: POL Punktacja ministerstwa: 4.000 Liczba arkuszy: 0,5 Praca recenzowana Słowa kluczowe: malina właściwa ; skład chemiczny ; wartość odżywcza ; wartość dietetyczna Uwaga: sygn. 15762 XVII.5 CZYT. ; 15763 XVII.5 CZYT. [sprawdź dostępność w katalogu AB] Streszczenie: Pod względem produkcji owoców jagodowych Polska zajmuje jedno z ważniejszych miejsc na świecie, a Lubelszczyzna to jeden z największych rejonów uprawy maliny właściwej w Polsce [Winiarska 1992]. Owoce są produktami o doskonałych walorach dietetycznych i odżywczych. Zawierają duże ilości cukrów prostych, barwników, kwasów organicznych, pektyn, związków śluzowych. Stanowią cenne źródło naturalnych antyoksydantów, witami, a także związków mineralnych. Są bogate w związki zapobiegające chorobom nowotworowym i cywilizacyjnym. Szczególnie cenne dla naszego organizmu są owoce maliny właściwej (Fructus rubi idaei). Owoce maliny właściwej znane były juz starożytnym Grekom, około 370 lat p.n.e. Pierwsze uprawne maliny pochodzą z ogrodów przyklasztornych późnego Średniowiecza (XV w.), a pierwsze hodowlane odmiany maliny wymieniane są pod koniec XVIII w. [Karabela 2007, Krauze-Baranowska 2014]. Maliny to owoce o wszechstronnym zastosowaniu: jako świeży deser, dżemy, kompoty, soki czy mrożonki. Jedną z najwiekszych zalet malin jest również fakt, iż pierwsze plony powinniśmy otrzymać dość szybko po ich posadzeniu. Poza walorami odżywczymi i dietetycznymi, maja także wartości lecznicze. Zarówno owoce, jak i liście, stosowane są jako środek na przeziębienie. Zawierają substancje organiczne i olejki eteryczne mające właściwości rozgrzewające i antyseptyczne. Oprócz tego, że dzieki zawartości potasu maliny wzmacniają serce, natomiast lecytyna chroni przed zawałem, żelazo i fosfor mają korzystny wpływ na poziom czerwonych krwinek, a magnez regeneruje układ nerwowy. W medycynie ludowej uzywano ich od wieków, jednak dopiero w ostatnich latach potwierdzono zdrowotne działanie zawartego w malinach kwasu elagowego. W pracy przedstawiono historię uprawy, wymagania glebowe, charakterystykę botaniczną, a także wartość odżywczą i dietetyczną owoców maliny. Projekt/grant: Plonowanie i cechy jakościowe maliny w warunkach stosowania bioregulatorów i herbicydów : Fundusz Grantów na Badania Własne / PSW Biała Podlaska, FG.II.9
4/6
Nr opisu: 0000036829 Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Alicja Joanna Baranowska. Tytuł pracy: Przysmak królów i nędzarzy - dziś powszechna roślina jadalna Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2004, nr 7-8, s. 40--41 p-ISSN: 1731-8793 Kopia niedostępna: x Opis nie został sporządzony z autopsji: x Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim Charakterystyka merytoryczna: artykuł popularnonaukowy Język publikacji: POL Słowa kluczowe: ziemniaki ; skład chemiczny ; uprawa ; bulwy ; wartość odżywcza ; historia
5/6
Nr opisu: 0000036831 Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Alicja Joanna Baranowska. Tytuł pracy: Smakowity i dekoracyjny słonecznik bulwiasty Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2004, nr 12, s. 42 p-ISSN: 1731-8793 Kopia niedostępna: x Opis nie został sporządzony z autopsji: x Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim Charakterystyka merytoryczna: artykuł popularnonaukowy Język publikacji: POL Słowa kluczowe: słonecznik bulwiasty ; właściwości lecznicze ; skład chemiczny ; wartość odżywcza ; wartość dekoracyjna ; uprawa roślin
6/6
Nr opisu: 0000036828 Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Alicja Joanna Baranowska. Tytuł pracy: Ziemniak - udany import Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2004, nr 4, s. 18 p-ISSN: 0137-6780 Kopia niedostępna: x Opis nie został sporządzony z autopsji: x Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim Charakterystyka merytoryczna: artykuł popularnonaukowy Język publikacji: POL Słowa kluczowe: skład chemiczny ; ziemniaki ; bulwy ; wartość odżywcza