AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: WARTOŚĆ ODŻYWCZA
Liczba odnalezionych rekordów: 6



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/6
Nr opisu: 0000047488
Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Agnieszka Ginter, Iwona Mystkowska, Marek Gugała, Magdalena Zawodniak.
Tytuł pracy: Wartość odżywcza i prozdrowotna zbóż bezglutenowych
Tytuł równoległy: Nutritional and pro-health value of gluten-free cereals
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2024, nr 1(10), s. 138--148
p-ISSN: 2450-4963

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 20.000
Słowa kluczowe: dieta bezglutenowa ; gluten ; produkty bezglutenowe ; pseudozboża ; rośliny zbożowe ; składniki odżywcze ; wartość odżywcza
Słowa kluczowe ang.: cerealsten ; gluten ; gluten-free diet ; gluten free products ; nutritional value ; pseudocereals
https://pans.krosno.pl/herbalism/wp-content/uploads/sites/55/2024/04/www-Wartosc-odzywcza-i-prozdrowotna-zboz-bezglutenowych.pdf
DOI: 10.12775/HERB.2024.012
Streszczenie: W pracy przedstawiono charakterystykę wybranych gatunków zbóż niezawierających białek glutenowych z podaniem zawartości składników odżywczych i związków bioaktywnych oraz produktów zbożowych stosowanych przez konsumenta. Omówiono białka glutenowe i znaczenie diety bezglutenowej. Podkreślono, że bezglutenowe produkty zbożowe zawierają mniej składników mineralnych, witamin z grupy B i błonnika i z tego powodu dieta bezglutenowa powinna być wzbogacana nie tylko o pseudozboża, ale też o inne produkty naturalnie bezglutenowe, takie jak: warzywa i owoce, oleje roślinne, nasiona roślin strączkowych, jaja, nieprzetworzone mięso i ryby, mleko i naturalne produkty mleczne. Bezpieczne produkty można kupić nie tylko w Polsce, ale i w całej Europie i są one oznaczone graficznie licencjonowanym znakiem Przekreślonego Kłosa.
Streszczenie: The paper presents a short description of selected cereal species that do not contain gluten proteins, with the content of nutrients and bioactive compounds as well as cereal products used by the consumer. Gluten proteins and the importance of a gluten-free diet are discussed. It was emphasized that gluten-free cereal products contain less minerals, B vitamins and fiber, hence they should be enriched not only with pseudo-cereals, but also with other naturally gluten-free products, such as: vegetables and fruits, vegetable oils, legumes, eggs, unprocessed meat and fish, milk and natural dairy products. The safe products can be purchased not only in Poland, but also throughout Europe, and they are graphically marked with the licensed Crossed Grain mark.

2/6
Nr opisu: 0000035838
Autorzy: Krystyna Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska, Alicja Joanna Baranowska, Anna Sikorska, Magdalena Zarzecka.
Tytuł pracy: Odżywcze i prozdrowotne właściwości ziarna owsa i przetworów owsianych
Tytuł równoległy: Nutritional and pro-healthy properties of oat grain and oat products
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2018, T. 67, nr 2 (319), s. 409--414
p-ISSN: 0023-4249

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 12.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: ziarno owsa ; skład chemiczny ; wartość odżywcza ; walory zdrowotne
Słowa kluczowe ang.: grain oat ; chemical composition ; nutritional values ; health benefits
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
http://kosmos.icm.edu.pl/PDF/2018/409.pdf
Streszczenie: W pracy przedstawiono krótką historię uprawy owsa, charakterystykę botaniczną, skład chemiczny ziarna, wartość odżywczą i prozdrowotną oraz wielostronne wykorzystanie. Owies i jego produkty są cennym źródłem wielu bioaktywnych składników odżywczych i substancji, takich jak: białka, lipidy, składniki mineralne, witaminy, błonnik pokarmowy, beta-glukany, polifenole. Owies jest zbożem o prozdrowotnym działaniu na organizm człowieka. Zdaniem żywieniowców i lekarzy, produkty owsiane mogą stanowić cenne uzupełnienie diety, zwłaszcza u osób z chorobami, takimi jak: zaburzenia czynności przewodu pokarmowego, miażdżyca, nadciśnienie, nadwaga czy obniżona sprawność psychofizyczna.
Streszczenie: The article presents a brief history of oat cultivation, botanical characteristic of the plant, chemical composition of its grain, nutritional and pro-health values and multi-purpose utilization. Oat and oat products are precious source of many bioactive nutrients components and substances such as: proteins, lipids, mineral compounds, vitamins, dietary fibre, beta-glucans, polyphenols. Oat is a health promoting grain for the human body. Nutritionists and physicians believe that oat products may be a beneficial diet supplement highly recommended for people suffering from such diseases as: gastrointestinal track disorders, atherosclerosis, hypertension, overweight and reduced psychophysical efficiency.

3/6
Nr opisu: 0000029382
Autorzy: Alicja Joanna Baranowska, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Iwona Mystkowska, Katarzyna Świerczewska-Pietras.
Tytuł pracy: Wartość dietetyczna i odżywcza owoców maliny właściwej (Rubus Idaeus L.)
Tytuł całości: W: Współczesne dylematy polskiego rolnictwa 3, T. 1 / red. Krystyna Zarzecka, Stanisław Kondracki
Miejsce wydania: Biała Podlaska
Wydawca: Wydawnictwo PSW JPII
Rok wydania: 2014
Strony zajęte przez pracę: S. 33-40
ISBN: 978-83-61044-55-0
Charakterystyka formalna: rozdział w monografii polskiej
Charakterystyka wg MNiSW: rozdział w monografii - j. polski lub innym poza kongres.
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 4.000
Liczba arkuszy: 0,5
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: malina właściwa ; skład chemiczny ; wartość odżywcza ; wartość dietetyczna
Uwaga: sygn. 15762 XVII.5 CZYT. ; 15763 XVII.5 CZYT.
[sprawdź dostępność w katalogu AB]
Streszczenie: Pod względem produkcji owoców jagodowych Polska zajmuje jedno z ważniejszych miejsc na świecie, a Lubelszczyzna to jeden z największych rejonów uprawy maliny właściwej w Polsce [Winiarska 1992]. Owoce są produktami o doskonałych walorach dietetycznych i odżywczych. Zawierają duże ilości cukrów prostych, barwników, kwasów organicznych, pektyn, związków śluzowych. Stanowią cenne źródło naturalnych antyoksydantów, witami, a także związków mineralnych. Są bogate w związki zapobiegające chorobom nowotworowym i cywilizacyjnym. Szczególnie cenne dla naszego organizmu są owoce maliny właściwej (Fructus rubi idaei). Owoce maliny właściwej znane były juz starożytnym Grekom, około 370 lat p.n.e. Pierwsze uprawne maliny pochodzą z ogrodów przyklasztornych późnego Średniowiecza (XV w.), a pierwsze hodowlane odmiany maliny wymieniane są pod koniec XVIII w. [Karabela 2007, Krauze-Baranowska 2014]. Maliny to owoce o wszechstronnym zastosowaniu: jako świeży deser, dżemy, kompoty, soki czy mrożonki. Jedną z najwiekszych zalet malin jest również fakt, iż pierwsze plony powinniśmy otrzymać dość szybko po ich posadzeniu. Poza walorami odżywczymi i dietetycznymi, maja także wartości lecznicze. Zarówno owoce, jak i liście, stosowane są jako środek na przeziębienie. Zawierają substancje organiczne i olejki eteryczne mające właściwości rozgrzewające i antyseptyczne. Oprócz tego, że dzieki zawartości potasu maliny wzmacniają serce, natomiast lecytyna chroni przed zawałem, żelazo i fosfor mają korzystny wpływ na poziom czerwonych krwinek, a magnez regeneruje układ nerwowy. W medycynie ludowej uzywano ich od wieków, jednak dopiero w ostatnich latach potwierdzono zdrowotne działanie zawartego w malinach kwasu elagowego. W pracy przedstawiono historię uprawy, wymagania glebowe, charakterystykę botaniczną, a także wartość odżywczą i dietetyczną owoców maliny.
Projekt/grant: Plonowanie i cechy jakościowe maliny w warunkach stosowania bioregulatorów i herbicydów : Fundusz Grantów na Badania Własne / PSW Biała Podlaska, FG.II.9

4/6
Nr opisu: 0000036829
Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Alicja Joanna Baranowska.
Tytuł pracy: Przysmak królów i nędzarzy - dziś powszechna roślina jadalna
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2004, nr 7-8, s. 40--41
p-ISSN: 1731-8793

Kopia niedostępna: x
Opis nie został sporządzony z autopsji: x
Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł popularnonaukowy
Język publikacji: POL
Słowa kluczowe: ziemniaki ; skład chemiczny ; uprawa ; bulwy ; wartość odżywcza ; historia

5/6
Nr opisu: 0000036831
Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Alicja Joanna Baranowska.
Tytuł pracy: Smakowity i dekoracyjny słonecznik bulwiasty
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2004, nr 12, s. 42
p-ISSN: 1731-8793

Kopia niedostępna: x
Opis nie został sporządzony z autopsji: x
Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł popularnonaukowy
Język publikacji: POL
Słowa kluczowe: słonecznik bulwiasty ; właściwości lecznicze ; skład chemiczny ; wartość odżywcza ; wartość dekoracyjna ; uprawa roślin

6/6
Nr opisu: 0000036828
Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Alicja Joanna Baranowska.
Tytuł pracy: Ziemniak - udany import
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2004, nr 4, s. 18
p-ISSN: 0137-6780

Kopia niedostępna: x
Opis nie został sporządzony z autopsji: x
Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł popularnonaukowy
Język publikacji: POL
Słowa kluczowe: skład chemiczny ; ziemniaki ; bulwy ; wartość odżywcza

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB