AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: WITAMINA D
Liczba odnalezionych rekordów: 6



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/6
Nr opisu: 0000047096
Autorzy: Barbara Sokołowska, Anna Kulig, Urszula Lewkowicz.
Tytuł pracy: Znaczenie edukacji i działań pielęgniarki w suplementacji witaminy D w aspekcie prawidłowego stanu skóry i kości
Tytuł równoległy: Importance of education and action ny the nurse in vitamin D supplementation for healthy skin and bones
Tytuł całości: W: Wielowymiarowość edukacji XXI wieku, T. 5, Teoria i praktyka dla edukacji dorosłych / red. nauk. Sabina Wieruszewska-Duraj
Miejsce wydania: Siedlce
Wydawca: Instytut Kultury Regionalnej i Badań Literackich im. Franciszka Karpińskiego. Stowarzyszenie
Rok wydania: 2024
Strony zajęte przez pracę: S. 151-158
ISBN: 978-83-66597-87-7
Charakterystyka formalna: rozdział w monografii polskiej
Charakterystyka wg MNiSW: rozdział w monografii z wykazu MEiN
Język publikacji: POL
Słowa kluczowe: edukacja pielęgniarska ; pacjent ; pielęgniarka ; struktura kośći ; suplementacja ; witamina D
Słowa kluczowe ang.: bone fracture ; education ; nurse ; patient ; vitamin D
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.

2/6
Nr opisu: 0000045252
Autorzy: Maciej Domański, Anna Domańska, Wioletta Żukiewicz-Sobczak, Marcin Weiner.
Tytuł pracy: Analysis of vitamin D content in dietary supplements available in the EU
Tytuł równoległy: Analiza zawartości witaminy D w suplementach diety dostepnych w krajach UE
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2023, Vol. 17, issue 1, p. 97--102
p-ISSN: 2353-6942
e-ISSN: 2354-0265

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Wskaźnik Impact Factor ISI: 0.400
Punktacja ministerstwa: 40.000
Słowa kluczowe: niedobór witamin ; suplement diety ; suplementacja ; witamina D
Słowa kluczowe ang.: dietary supplements ; supplementation ; vitamin D ; vitamin deficiency
https://www.termedia.pl/ANALYSIS-OF-VITAMIN-D-CONTENT-IN-DIETARY-SUPPLEMENTS-AVAILABLE-IN-THE-EU,99,49373,0,1.html
DOI: 10.5114/hpc.2022.123203
Streszczenie: Background. Vitamin D occurs in two forms: D2 (ergocalciferol) and D3 (cholecalciferol).Deficiency of vitamin D can lead to rickets in children, while in adults to osteoporosis, depression and multiple sclerosis. The aim of the pilot study was to analyze dietary supplementsin terms of the actual content of vitamin D3. Material and methods. The object of the study was ten random samples of dietary supplements from different manufacturers containing in their composition different values of vitamin D3. The manufacturers included a declaration on the content of vitamin D3 on the packaging. Theactual content of vitamin D3 was determined using high-performance liquid chromatography (HPLC). The content of vitamin D3 was determined based on a standard curve. Sigma Aldrich's Cholecalciferol standard was used. Results. In all the analyzed dietary supplements, the actual content of vitamin D is much lowerthan declared by the manufacturer. The carried-out tests revealed that the content of vitamin D3 in the analyzed supplements varied from 1.02 to 59.56 ľg. In three cases borderline low valuesof vitamin D3 were noted. Furthermore, supplement 6 and 9 contained too low dosage of vitamin D3, to supplement a daily demand of an organism for this vitamin. Conclusions. Controlling the shortage of vitamin D in an organism decreases the risk of occurrence of civilization diseases. The results of pilot studies and other authors prove that this type of research should be continued in a wider scope on various food categories.
Streszczenie: Wstęp. Witamina D występuje w dwóch postaciach: D2 (ergokalcyferol) i D3 (cholekalcyferol). Niedobór witaminy D może prowadzić do krzywicy u dzieci, natomiast u dorosłych do osteoporozy, depresji oraz stwardnienia rozsianego. Celem badania pilotażowego była analiza suplementów diety pod kątem rzeczywistej zawartości witaminy D3. Materiał i metody. Obiektem badań było dziesięć losowo wybranych próbek suplementów diety pochodzących od różnych producentów, zawierających w swoim składzie różne wartości witaminy D3. Producenci umieścili na opakowaniu deklarację o zawartości witaminy D3. Rzeczywistą zawartość witaminy D3 określono metodą wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC). Zawartość witaminy D3 oznaczono na podstawie krzywej wzorcowej. Zastosowano standard cholekalcyferolu firmy Sigma Aldrich. Wyniki. We wszystkich analizowanych suplementach diety rzeczywista zawartość witaminy D jest znacznie niższa niż deklarowana przez producenta. Przeprowadzone badania wykazały, że zawartość witaminy D3 w analizowanych suplementach wahała się od 1,02 do 59,56 ľg. W trzech przypadkach stwierdzono granicznie niskie wartości witaminy D3. Ponadto suplementy 6 i 9 zawierały zbyt małą dawkę witaminy D3, aby uzupełnić dzienne zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę. Wnioski. Kontrolowanie niedoboru witaminy D w organizmie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych. Wyniki własnych badań pilotażowych i innych autorów dowodzą, że tego typu badania powinny być kontynuowane w szerszym zakresie w różnych kategoriach żywności.

3/6
Nr opisu: 0000037843
Autorzy: Wioletta Żukiewicz-Sobczak, Klaudia Wołyńczuk, Paweł Sobczak, Francesco Santoro.
Tytuł pracy: Assessment of vitamin D content in dietary supplements sold in EU pharmacies and supermarkets
Tytuł równoległy: Ocena suplementów diety dostępnych w aptekach i supermarketach na terenie UE pod kątem zawartości witaminy D
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2020, Vol. 14, issue 1, p. 43--48
p-ISSN: 2353-6942
e-ISSN: 2354-0265

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 20.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: witamina D ; ergokalcyferol ; cholekarcyferol ; hiperwitaminoza ; witaminy
Słowa kluczowe ang.: vitamin D ; ergocalciferol ; cholecarciferol ; hypervitaminosis ; vitamins
https://www.termedia.pl/Assessment-of-vitamin-D-content-in-dietary-supplements-sold-in-EU-pharmacies-and-supermarkets,99,37034,0,1.html
DOI: 10.5114/hpc.2019.86267
Streszczenie: One of the main fat-soluble vitamins is vitamin D, whose primary function is the regulation of calcium-phosphate metabolism and mineralization of bone tissue. Vitamin D occurs in two forms: vitamin D2 (ergocalciferol) - found in plants and fungi (mainly yeasts) and vitamin D3 (cholecalciferol) - produced in animals. Hypovitaminosis of vitamin D leads to metabolic bone diseases in children and adults and can also affect the incidence of many chronic diseases such as: multiple sclerosis, diabetes, rheumatoid arthritis, bronchial asthma, cancer, atherosclerosis, coronary artery disease and heart failure. The aim of the current study was to assess the content of vitamin D in dietary supplements available in pharmacies and supermarkets in the EU. The evaluation involved analysing the ratio of vitamin D content in supplements in relation to the typical demand of the organism. This study assessed 15 popular over-the-counter dietary supplements in the form of tablets, capsules, lozenges and lollipops for children as well as in the form of effervescent tablets. On the basis of the labels on the packaging, the vitamin D content of the supplements was assessed in relation to the dietary demands of the body. Self-administration of over-the-counter multivitamin supplements is not an optimal way to increase vitamin D levels. It is recommended, therefore, that individuals requiring vitamin D supplementation seek specialist medical advice to optimal treatment strategies.
Streszczenie: Jedną z głównych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach jest witamina D. Kluczową funkcją witaminy D w organizmie człowieka jest regulacja gospodarki wapniowo-fosforanowej oraz mineralizacja tkanki kostnej. Poznane zostały dwie formy witaminy D: witamina D2 (ergokalcyferol) - występująca w roślinach i grzybach (głównie drożdżach) oraz witamina D3 (cholekalcyferol) - wytwarzana w organizmach zwierzęcych. Hipowitaminoza tej witaminy prowadzi do metabolicznych chorób kości u dzieci i dorosłych, a także może mieć wpływ na występowanie wielu chorób przewlekłych takich jak: stwardnienie rozsiane, cukrzyca, reumatoidalne zapalenie stawów, astma oskrzelowa, nowotwory, miażdżyca, choroba wieńcowa, niewydolność serca. Celem pracy była ocena zawartości witaminy D w suplementach diety dostępnych w aptekach oraz supermarketach na terenie UE. Oceniano stosunek zawartości witaminy D w suplementach w odniesieniu do zapotrzebowania organizmu. Materiał badawczy stanowiło 15 popularnych suplementów diety dostępnych bez recepty w aptekach oraz supermarketach na terenie UE. Wykorzystane suplementy były w formie tabletek, kapsułek, tabletek do ssania i lizaków dla dzieci oraz w formie tabletek musujących. Na podstawie etykiet znajdujących się na opakowaniu oceniano zawartość witaminy D w suplementach w odniesieniu do zapotrzebowania organizmu. Samodzielne dozowanie suplementów diety nie jest optymalnym sposobem na zwiększenie poziomu witaminy D w organizmie. Z tego też względu stosując je należy zasięgać porad specjalisty.

4/6
Nr opisu: 0000038485
Autorzy: Anna Lebiedzińska, Marta Bochenek, Marta Stachowicz, Justyna Brzezicha-Cirocka, Beata Ewa Kosińska, Jakub Czaja, Jan K. Karczewski.
Tytuł pracy: Ocena zawartości witaminy D w dietach sportowców i aktywnych fizycznie studentów
Tytuł całości: W: XXVII Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne : Żywność i żywienie w profilaktyce i leczeniu chorób dietozależnych, Poznań, 27-28.06.2019 : program - streszczenia / red. nauk. Juliusz Przysławski
Strony zajęte przez pracę: S. 40
ISBN: 978-83-7597-384-6
Charakterystyka formalna: streszczenie zjazdowe polskie (książka streszczeń)
Charakterystyka merytoryczna: konferencja naukowa krajowa
Język publikacji: POL
Słowa kluczowe: witamina D ; niedobory żywieniowe ; dieta ; sportowcy ; studenci
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.

5/6
Nr opisu: 0000038489
Autorzy: Anna Lebiedzińska, Marta Stachowicz, Marta Bochenek, Justyna Brzezicha-Cirocka, Karolina Kaźmierczak-Siedlecka, Beata Ewa Kosińska, Jakub Czaja, Jan K. Karczewski.
Tytuł pracy: Oszacowanie zawartości witaminy D w dietach sportowców i aktywnych fizycznie studentów
Tytuł równoległy: Evaluation of vitamin D content in sports diets and physically active students
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2019, T. 52, nr 3, s. 227--232
p-ISSN: 0365-9445

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł spoza wykazu MEiN
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 5.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: witamina D ; niedobory żywieniowe ; dieta ; sportowcy ; studenci
Słowa kluczowe ang.: vitamin D ; dietary deficiencies ; daily food ration ; athletes ; students
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
https://ptfarm.pl/download/8,8,18,9,4,5
Streszczenie: Introduction. Nutrition of athletes and physically active people is an area which, taking into account various physiological and biochemical aspects, should allow for the fastest possible adaptation of the body in response to a training stimulus. Vitamin D contributes to maintaining the effi ciency of the musculoskeletal system, by affecting the bone mineralization and muscle mass, strength and endurance. Aim. The aim of the study was to assess the content of vitamin D in physically active diets of students from Biała Podlaska and athletes training in Tri-city sports centers. Material and methods. The research was conducted in 2017 and 2018 by means of a diagnostic survey using the author's interview questionnaire. The research covered 121 physically active students from Biała Podlaska (104 women (K) and 17 men (M) and 50 athletes (24 K and 26 M) from various disciplines from Tri-City sports centers in Gdańsk. weekly, and their training usually lasts an hour in the group of women and one and a half in the group of men. The results of the survey were developed in Microsoft Excel, and the daily food rations of respondents were analyzed using the program "Diet 5" (IŻŻ in Warsaw). Results. The energy value of all-day food rations varied; in the group (M) of students, 2,298 kcal, and in the group of sportsmen, 2,414 kcal, and in the group (K) the student diet provided an average of 1493 kcal, and sportsmen an average of 1747 kcal. The content of vitamin D in the diets of the subjects was insuffi cient; in the student and student groups it amounted on average to 1.81 ą 1.35 (0.28 to 8.45) and 2.92 ą 2.12 (0.58-7.77) ľg/person/day, while in groups of athletes it was slightly higher and amounted to: K: 2.69 ą 2.41 (0.12-11.64) and M: 4.40 ą 3.52 (0.42-13.6) ľg/person/day. Conclusions. The average content of vitamin D in the analyzed food rations of all students and athletes was defi nitely insuffi cient in relation to nutritional recommendations.

6/6
Nr opisu: 0000036120
Autorzy: Anna Kijewska, Mariola Drozd, Janusz Piotr Schabowski.
Tytuł pracy: Suplementacja witaminami D3 i K2 - wybór czy konieczność?
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2016, nr 12, s. 62--65
p-ISSN: 1508-1850

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy
Język publikacji: POL
Słowa kluczowe: witamina D ; witamina K ; suplementacja
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB