AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: ZIOŁA
Liczba odnalezionych rekordów: 1



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/1
Nr opisu: 0000035034
Autorzy: Paweł Sobczak, Wioletta Żukiewicz-Sobczak, Marta Kozak.
Tytuł pracy: Zioła - najzdrowszy dodatek do produktów mięsnych
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2017, nr 1, s. 16--19
p-ISSN: 0367-4916
e-ISSN: 2449-9536

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 7.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: zioła ; produkty mięsne
Streszczenie: Przyprawy są znane człowiekowi od dawna, jeszcze przed pojawieniem się ludzi ich konsumentami były zwierzęta. Można zaobserwować, że zwykle mięsożerne zwierzęta np. chore psy czy koty, spożywają wybrane przez siebie gatunki roślin kierując się instynktem. Podobnie przodkowie człowieka byli obdarzeni ogromną intuicją oraz niezwykłą umiejętnością obserwacji, gdyż od wieków stosowali leki roślinne. Interesujący jest fakt, że tych samych lub blisko spokrewnionych roślin używano do leczenia podobnych dolegliwości w plemionach, które zamieszkiwały różne kontynenty oddalone od siebie tysiące kilometrów. Poszukując roślin jadalnych człowiek pierwotny natrafiał na takie, które łagodziły różne dolegliwości, przyśpieszały gojenie ran, konserwowały żywność czy barwiły tkaniny. Przez wieki ludzkość odkrywała lecznicze właściwości ziół, sposoby stosowania poszczególnych roślin lub ich różnych części. Gromadzone przez tysiąclecia wiadomości o roślinach i ich działaniu były przekazywane z pokolenia na pokolenie ustnie, a po wynalezieniu pisma, zaczęto je spisywać.

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB